Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Немски порцеланови кукли от 19-и век

Немски порцеланови кукли от 19-и век

Немски порцеланови кукли от 19-и век

Немски  порцеланови  кукли от  19-и век

Играчките на децата преди 150 години

Изложба на Петър Еневски

12 февруари – 1 юни, 2015

 

Арт-къща „Куклите” ви кани на уникална за България изложба – на порцеланови кукли, изработени във фабриките на Германия в края на 19-и и началото на 20-и век. По това време порцеланът е скъп, затова с порцеланови кукли си играят само децата на богатите. Днес старинните порцеланови кукли също са скъпи и основно се предлагат на аукциони. Струват от стотици до десетки хиляди евро или долари. Петър Еневски започва да ги събира парче по парче – следи европейски и американски сайтове за продажба на старинни кукли и части, купува и започва да ги „сглобява”. От интернет се научава и как да ги реставрира. Повечето са типични представителки на времето си – от неглазиран порцелан „бисквит”, изработени около 1870-1910 г. във фабриките на Тюрингия, наричана тогава „куклената столица” на света. Сред многобройните фабрики се открояват: „Арманд Марсей“, „Йохан Кестнер“,“Камер и Райнхардт“.

Експонатите на Петър Еневски са съпътствани от изложба на 30 ретро фотографии на деца с любимите им кукли, снимани в известни фотостудия в Германия преди 100 години. По онова време е било модно момиченцата да се снимат за спомен с обичаните си порцеланови кукли, облечени като тях.

По време на изложбата в галерията ще ви посрещнат усмихнати момичета, облечени като дами във викториански костюми и ще ви въведат в един „отминал” романтичен свят. Можете да си поръчате ретро кафе, ликьор или коняк – напитките, които са се пиели в Германия, в пресъздаваната в арт-къщата епоха.

Всяка събота в Арт-Къща „Куклите” предлагаме ретро фотосесия.

С предварителна заявка на тел.: 0886 037602 или 0888 86 09 34.

Цена на билета с беседа и картичка: 3.00 лв

Отворено: От вторник до събота: 13.00-19.00

Арт-къща „Куклите”, София, ул. „Цар Самуил” 34

www.arthouse-kuklite.com ; E-mail:  [email protected]

ИСТОРИЯТА НА НЕМСКИТЕ КУКЛИ

Първите кукли от порцелан са създадени през 1830 г., а пикът на производството им е в периода 1850 – 1890 г. В Германия се налага масовото производство на глави и сглобяването на целите кукли. Тялото, често и крайниците, са произвеждани от естествена кожа, текстил, дърво, композит или папие маше. В началото повечето кукли били правени да изглеждат като зрели жени. Служили са за украса в домовете на богатите. Изработвали се серии кокетки, портретни, персонажни и пр. Косата на първите порцеланови „дами” е била „отлята“, после започват да я правят като перука, от мохер, дори от естествена коса.

ОТ ФАБРИКИ ЗА СЕРВИЗИ – В ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА КУКЛИ

Много от немските фабрики за кукли са възникнали като фабрики за посуда и други изделия от порцелан. Едва през 1830 г. започва производството на куклени глави и кукли. Те се превръщат в бум, защото изглеждат по-изящни и истински от предшественичките си – изработени грубо от дърво, композит, текстил, восък, глина. Още по-популярни стават с откриването на висококачествения цветен – неглазиран порцелан „бисквит” – оцветяван е бил допълнително в телесен цвят. Първо моделът се изпича в специална фурна, после главичката се оцветява в основен тон, слага се цветът на бузите, устните и рисуваните мигли. Пече се с боите втори път. От 1870 г. „бисквит” започва широко да се използва в производството на глави и ръце на кукли.

КУКЛИТЕ И ДЕЦАТА

През 1908 г. „Крамер и Райнхардт“ създава първата линия кукла „бебе” – по модел на 6-месечно истинско бебе. Предназначени са основно за забавление на децата, за игра, въпреки че са скъпи. Голяма част са със спящи очички, усмихнати или нацупени лица, има и такива с полуотворена уста с две стърчащи зъбчета.

КУКЛИТЕ И ФОТОГРАФИЯТА

В началото на 20-и век става много модерно децата да се снимат във фотоателие с любимата си кукла, облечени кокетно като нея. Важен елемент в облеклото на децата тогава са били панделките в косата, а прическата – да е на масури. Куклите, разбира се, следват модата на времето – късно викторианство и бел епок. Някои производители пускат серии от кукли с размери на деца – така куклата се превръща в приятелка на момиченцето. От фотографиите, съхранени от това време, се вижда отношението на децата към куклите им – като към одухотворени същества.

КУКЛИТЕ И МОДАТА

Порцелановите кукли всъщност отразяват модата от периода 19 – 20 век. Те са използвани като умалени манекени – за представяне на модерни облекла и аксесоари. Според тогавашната практика, когато една дама иска да си поръча тоалет от известен дизайнер (кутюрие), са й изпращали модел на роклята, направен върху кукла. Ако дамата хареса тоалета, си го поръчва, а куклата остава за малката й дъщеря.

ЗА КОЛЕКЦИОНЕРА И РЕСТАВРАТОР ПЕТЪР ЕНЕВСКИ

Петър Еневски е завършил социална педагогика. Работи като социален работник. Има 21-годишна дъщеря, която харесва хобито на баща си.

“ Преди пет години, разглеждайки снимки в мрежата с моята дъщеря, попаднахме на това интересно хоби – реставриране на кукли. Уж на шега, купих първия си комплект за сглобяване на винтидж кукла. Такива се продават в сайтовете за любители. Запалих се и започнах да правя кукли от части. При едно поредно търсене на елементи,  попаднах на глава с прекрасна усмивка и очи. Оказа се, че е от антикварна немска кукла. Заинтригува ме как би изглеждала на живо. Защото това не е само порцеланова кукла, а и парченце история от човешката култура и занаяти. Научих откъде да се сдобивам с антикварни части на кукли, оригинални дрехи и започнах да ги сглобявам и реставрирам. Събрах колекция. Удивително е да видиш как сътворяваш „живот” от нищото! А резултатът е красиво създание, което сякаш иска да ти каже нещо…”

Повече на тел: 0888 86 09 34, 0886 037602

www.arthouse-kuklite.com

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.