Бора Петкова- изложба Metamorphosis в Националният природонаучен музей

Бора Петкова- изложба Metamorphosis в Националният природонаучен музей

БОРА ПЕТКОВА-  “METAMORPHOSIS”

От 7 март – до 5 април 2015

НАЦИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ

www.nmnhs.com

София 1000, бул. Цар Освободител 1

В новия си проект Бора Петкова събира на пръв поглед несвързани елементи от творчеството си и ги разполага сред ентомологичната сбирка на музея и във витрините за временни експозиции. Метамофозата е ключът, който свърза тези елементи в един цялостен процес на развитие и трансформации, който се отнася с еднаква сила и за художничката, и за изкуството й. Боравейки най-вече с намеси и смяна на контекста, тя създава сложни връзки между предметите, тяхната история и собствената си биография.

„Изгледи“ е серия от стари фотографии, които Бора Петкова открива по време на свой туристически излет в планината през 2014 г. Документираните изгледи отдавна вече не съществуват не само в реалността, но и в самите фотографии, заличени или „дорисувани“ от мухъла и праха, натрупани отгоре с времето.

“Stop being a tourist. Start a revolution. Start feeling at home.” („Спри да бъдеш турист. Започни революция. Започни да се чувстваш у дома.“) е надпис, който художничката открива на билборд по улиците на Берлинския квартал „Лихтенберг“ през 2011 г. Избира го за название на свой проект, посветен на скиталчеството и идеята за дом, и признава: „Моята революция започна, когато станах „турист“. Изследвайки непознатата и чужда среда, Бора Петкова отново се спира на серия от случайно намерени фотографии на икебана и на пърформативната скулптура като най-подходяща форма, в която да изрази своята отчужденост и безтегловност спрямо всичко, което я заобикаля. Но „левитацията“ й винаги е свързана с прикрепване към конкретни елементи от тази среда.

„Собствено пространство на открито“ (2011) е проект с продължение, който също протича като фотографско и видео изследване на места, през които преди това е минало чувствителното към всеки детайл око на художничката. Тук вече тя работи не с обекти, а с намерени пространства, присвоявайки ги към образа.

IMAGO е следващата фаза, която всъщност присъства само като обещание в тази изложба. Именно в образа се осъществява това отделяне от реалността, което художничката упражнява „левитирайки“ в пустите градски пространства. Рисунката я освобождава най-пълноценно от колебанията, отчуждеността и в крайна сметка условността на пейзажа. Също като в намерените „Изгледи“ той е сведен почти до знак за пейзаж и до обект.

В случая връзката между тези последователни проекти на Бора Петкова, създадени между Германия и България, и стадиите на развитие на пеперудите е пределно четлива. Въпросът е до какъв стадий е стигнала авторката. Дали това е декларация на нейното творческо узряване и завършената й цялост или е само преход. В действителност „Метаморфоза“ не представя едно завършено произведение, а по-скоро неговата ларва.

Светлана Куюмджиева, изкуствовед

***

Бора Петкова е родена във Варна през 1979 г. Завършва магистратура по скулптура в Националната Художествена Академия в София през 2004 г. Получава призове за млад автор от Международна фондация „Св.Св. Кирил и Методий“ (2005 г.), М-Тел Награди (2007 г.) и наградата „Гауденц Б. Руф“ (2008 г.). През 2008 г. участва в Young Artists Biennial, Букурещ, Румъния. До 2009 г. работи в България, реализира пространствени инсталации с процес на развитие във времето и произведения за конкретни пространства: галерия Credo Bonum, галерия „Райко Алексиев“, галерия „Васка Емануилова“, София и музей „Георги Велчев“, Варна. През 2010 г. получава UniCredit Full Grant за международната резидентна програма във Fondazione Pistoletto, Биела, Италия, и участва във Второто международно биенале в Антакия, Турция. Същата година започва да работи с / в публично пространство. През 2011 г. получава изследователска стипендия от Гьоте-институт, с която работи в международната резидентна програма на Lichtenberg Studios, Берлин. След 2012 г. излага произведения в институционални и музейни пространства: Национален литературен музей Къща-музей „П.К. Яворов“ (проект, финансиран от фонд “Гаудец Б. Руф”), Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство, Софийска градска художествена галерия, Гьоте-институт, УниКредит Студио, София; Център за съвременно изкуство „Баня старинна“, Исторически музей, Пловдив, Национален природонаучен музей, София и др. Произведения на Бора Петкова има в колекциите на Хуго Вутен Art Center Hugo Voeten и във фонд „Съвременно изкуство и фотография“ на Софийска градска галерия.