Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 88

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 89

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 90
Индустриална симфония- Светла Радулова в “Арт алея” | Sofia Art Galleries :: Галерии в София

Индустриална симфония- Светла Радулова в “Арт алея”

Индустриална симфония (Индустриална красота)

” Бавната стрела на красотата. — Най-благородният вид красота е тази, която не ни пленява изведнъж, не ни връхлита буйно и зашеметяващо (тази красота лесно буди отвращение), а онази бавно проникваща красота, която отнасяме почти несъзнателно със себе си, за да я срещнем отново някога насън, и която най-после, след като дълго време е стояла скромно включена в сърцето ни, ни завладява всецяло, изпълва очите ни със сълзи, а сърцето ни с копнеж. За какво закопняваме ние с очи, вперени в красотата? Закопняваме да бъдем красиви: въобразяваме си, че с красотата е свързано много щастие. Но се заблуждаваме. Изкуството на грозната душа. — Желанието в изкуството да намери израз само хармоничната, нравствено уравновесена душа стеснява прекалено много неговите рамки.”

Фридрих Ницшe

Проектът” индустриална красота” разглежда погледа на едно дете. Какво може да бъде възприето, като красиво. Това ,което е оставилo,онази силна следа, която след години се превръща в стимул за творчество, за изобразяване на образ, музика. Преминава през спомена от образи, отражения, въображение, което е запечатало детското сърце в една индустриална среда, в един завод. Тази среда , място ли е за едно дете? Какво какво се случва там,какво вижда и чува?!!
Първото нещо е образа, отражението на огромните индустриални прозорци. Човешки образи в движение, машините като превес на движение. От там идва и музиката-симфонията. Звукът на машината, гласовете на работниците. Чувайки тези тонове, образът израства, добива своите очертания.
Явно e възможно, едно дете да вирее в тази среда, то играе своята игра, командва всичко, нотите на машините, като диригент, образите,които преминават от пейзаж към абстрактни такива. Красотата може да бъде навсякъде!
Споменът се възражда сега в картини, наподобявайки детска игра в завода.
Красотата може да бъде навсякъде, стига да я откриеш!

Светла Радулова

Откриване на изложбата: 06.март.2015 – Галерия “Арт Алея, ул. Уилям Гладстон 51А, София

Изложбата ще продължи до 31.март.2015 г.