Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Любен Диманов – изложба с рисунки в галерия „АРТЕ“

Любен Диманов – изложба с рисунки в галерия „АРТЕ“

Любен Диманов – изложба с рисунки в галерия „АРТЕ“

Любен Диманов – изложба с рисунки в галерия „АРТЕ“

Любен Диманов

рисунки

„ВЕЧНАТА И СВЯТАТА“

Вернисаж: 23 април 2015 – от 18.00  до 20.00 часа

Галерия „АРТЕ“ – ул. Г.С. Раковски 183 А, София

Вечната и святата“ – обичана от всички поколения художници, тема класическа и модерна, изкусителна и чувствена. Автор като Любен Диманов през годините остава верен на ЖЕНАТА – на голото женско тяло, на модерната рисунка, на красивите форми и на майсторски пресъздаденото движение. Галерия Арте отправи покана по повод рождения ден на този обичан от нас художник /19 април 1933г/ да посвети своята експозиция на ЖЕНАТА, а рисунката е най-съкровения изказ на тази лична и вълнуваща тема. Авторът с удоволствие е направил 200 рисунки в Париж, от които са избрани 20 за настоящата изложба.

Изключителен творец – от онези редки деца на духа, които са превърнали вярата си в рисунката в лична съдба. „Единственият смисъл е рисуването….“ ми писа преди години Димана. Едно изкуство, което е успяло да запази класическата стойност на рисунката като структура на духовният образ. Всичко друго което е от бога дадено – мощен и силен, неповторим талант, с изтънчена и фина душевност – идва само да ни напомни, че този земен творец, лишен от суетни амбиции и мимолетни прояви, е дар – от онези редки жестове на съдбата, с които българското изкуство има свое място в съвременната духовна територия.“  Светлин Русев

Любен Диманов завършва Националната художествена академия през 1959 г. – „Декоративно-монументални изкуства“. В НХА следва в един курс с Димитър Киров, Георги Божилов и Светлин Русев. Неговото творчество е познато в Париж, Копенхаген, Осло, Стокхолм, Гьотеборг, Ню Йорк… Картини на Диманов са притежание на музей „Албертина” във Виена, Третяковската галерия в Москва, Националните галерии в Тбилиси и Скопие. От 1976 г. Любен Диманов живее и твори в Париж.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.