Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „ОРГАНИЧНИ МАТРИЦИ“ – изложба на Ален Ешенлауер и Рафаил Георгиев

„ОРГАНИЧНИ МАТРИЦИ“ – изложба на Ален Ешенлауер и Рафаил Георгиев

„ОРГАНИЧНИ МАТРИЦИ“ – изложба на Ален Ешенлауер и Рафаил Георгиев

„ОРГАНИЧНИ МАТРИЦИ“ – изложба на Ален Ешенлауер и Рафаил Георгиев

ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА

представя

„ОРГАНИЧНИ МАТРИЦИ“

29. септември – 19. октомври 2015

изложба с графични рисунки и скулптури

Ален Ешенлауер (Франция)  и Рафаил Георгиев (България)

Откриване: 29.09.2015, 19 часа – Червената Точка

Дни след като спечели наградата на журито от Международното скулптурно биенале във Франция „Biennale De Sologne“, 29 годишният Рафаил Георгиев открива изложба в София. Тя се нарича „Органични матрици“ и представя българския скулптор заедно с френския график Ален Ешенлауер. В центъра на изложбата са 5 многостенни скулптури на Рафаил, илюстриращи петте природни елемента земя, вода, въздух, огън и космос или така наречените „Платонови тела“. От стените на тези идеални форми с перфектни ръбове и логично математическо построяване се отварят кратери, от които „надничат“ органични форми, организирани по своя логика и имитиращи „подредения хаос“ в природата. В тази серия от „Органични многостени“ Рафаил открива диалога между симетрията на човешкото рацио и асиметричния порядък на естественото.

Според Рафаил „природата на живота е асиметрична и не-идеална, докато идеализираната представа на човека за нея е правилна, хармонична и архетипна“.

В „Органични матрици“ Ален Ешенлауер също прави съпоставка между природата и нейното възприятие от човека, но с двуизмерния и двуцветен подход на графичната рисунка. В поредицата „Роршах“ той поднася един аналитичен образ на насекомо от реалния свят в буквална съпоставка с образа му преминал през „мастилените петна на Роршах“.

Освен тази серия от оригинални и необичайни за България рисунки, изложбата включва и серия от 24 графики, които създават един своеобразен визуален разказ за това как изглежда едно денонощие по часове във въображението на художника. Съпоставянето и противодействието на елементарни структури с графични образи в творбите на Ален е моментът, който авторът търси, за да провокира въображаеми асоциации от зрителя. Според Ален художественото произведение е резултат на диалог между творческия жест на автора и възприятието на зрителя, оставяйки го да открие в творбата простите изображения и да ги интерпретира по своему.

Френският график Ален Ешенлауер е познат на българската публика от 2010 година, когато се представя самостоятелно във Френския културен институт. Младият и вече признат в чужбина скулптор Рафаил Георгиев е завършил скулптура в Рим и има зад гърба си десетки участия в общи изложби и международни пленери.

Общата им експозиция обединява интереса на двамата художници към естественото и природата и нейните взаимоотношения с направеното от човека. Официалното откриване на изложбата е във вторник, 29 септември, и ще може да бъде видяна до 19 октомври.

 

Запознайте се с авторите на  „ОРГАНИЧНИ МАТРИЦИ“:

 

Alain Eschenlauer

АЛЕН ЕШЕНЛАУЕР, художник – график от Франция.

 

V 12 prez noshta i 12 prez denya, Alain Eschenlauer

Ален Ешенлауер е съосновател и председател на френската асоциация за подпомагане и развитие на изкуството “Trafic d’Art”, чиято цел е трансграничният творчески обмен и премахването на бариерите пред националните художествени ценности, прескачайки пределите на съответната страна.

Роден през 1967 г. в гр. Агно в северната част на Елзас, Франция, Ален живее и работи в Страсбург. Завършил е магистратура по “Графичен дизайн” в Soisy sur Seine, Париж, а специализира в ателието по интериор и дизайн към Висшето училище по архитектура в Страсбург. Има 17 самостоятелни изложби във Франция и САЩ, както и десетки участия в общи изложби в родината си. Произведенията му демонстрират една почти научна интерпретация на удивителния свят на животните, растенията и минералите. В последните си реализации Ален възпроизвежда различни модели от материалния свят като прилага аналитичния стил на научните илюстрации от 18-ти и 19-ти век. През настоящата 2015 година представя в Сюрбург, Франция, авторската експозиция „Паметта на символите“, а като член на асоциацията “Trafic d’Art, организира и участва в проекта “Куриозни експонати/Каталог на чудесата” по случай 35 годишнината на един от най-реномираните във Франция зоопаркове – “Ste Croix”.
Рафаил Георгиев

РАФАИЛ ГЕОРГИЕВ, скулптор от България

 

Рафаил Георгиев – Рафо е активен млад художник с множество покани за участия в арт пленери по целия свят. Само през настоящата 2015 година участва в три скулптурни пленера – Международното скулптурно биенале в дърво „Biennale De Sologne“ във Франция; международните скулптурни симпозиуми в камък „Daekyo‘ в Сеул, Южна Корея, и “Stone in Galilee” в Мaalot-Tarshiha, Израел.

Рафаил защитава магистърска степен по „Скулптура в среда“ в Академията за изящни изкуства в Рим „Biennio Specialistico“. Преди това учи Скулптура и завършва бакалавърската си степен в Националната художествена академия в София. Участва в редица скулптури изложби в България и в Италия, някои от които: Седмицата на изкуствата в Рим през 2014; Международна скулптурна изложба в Музея на Edgardo Mannucci н град Arcevia през 2013 и тази за съвременно изкуство в камък, организирана в музея на Antiquarium di Papasidero в Coenza през 2012 г. Същата година участва в „България в четири изкуства“ – изложба, представена в българското посолство в Рим. Роден е през 1986 в Разград в семейството на скулптора Любомир Добрев и актрисата Мая Кисьова. Негови творби има в паркове и частни колекции в Италия, България и Германия.

Two Sculptures by Rafail Georgiev

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.