Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Кокимото – ПРОЕКТ GLOBAL WORM INC.

Кокимото – ПРОЕКТ GLOBAL WORM INC.

Кокимото – ПРОЕКТ GLOBAL WORM INC.

Кокимото – ПРОЕКТ GLOBAL WORM INC.

Галерия Аросита

Представя

ПРОЕКТ GLOBAL WORM INC.

Калоян Илиев – Кокимото

09 – 29 октомври, 2015

ОТКРИВАНЕ:  09 октомври, 19,00 ч.

Проект Global Worm Inc.* – разработване на типаж „Кидо“

Автор Калоян Илиев – Кокимото

*Буквално преведено означава „Глобален бизнес с червеи“ или „Глобално зачервяване“ – игра на думи, аналог на Global Warming (глобалното затопляне)

Кидо е т.нар. добронамерен „домашен любимец“ на Кокимото, тип компютърен червей, а името му идва от последната дума на програмата NetWorm.Win32.Kido. В Дзен Будизмa тази дума означава „енергиен път“ (Ki – енергия, Do – път). Този червей се появи в персоналния ми компютър и по-точно във файловата система Fat32 през далечната 2005 година. Когато разбрах за съществуването му, трябваше да се отърва от него. Единственият възможен начин за справяне с възникналата ситуация беше да поставя червея под карантина, защото ако го бях изтрил, с него щеше да се изгуби и важна информация от файловата система, в която той се бе копирал многократно. Така той остана да съществува в компютъра ми до 2011-та, под формата на „домашен любимец“, като продължи да се копира в съзнанието и въображението ми и след това, под различни форми, като постепенно придоби цялостен вид и изразителен характер. По този начин, 10 години по-късно, домашният ми любимец, вече оформил се като типаж на име Кидо, излезе от клетката си и се размножи многократно в картини, фотографии и обекти под различни форми и размери. По този начин се оформи общото наименование на въздействието на Кидо върху автора на проекта и всички попаднали под негово влияние, а именно Global Worm Inc.

*Worm – Червей – най-низшето трипластно животно; Computer worm – Компютърен червей (Net-Worm.Win32.Kido) е самовъзпроизвеждаща се компютърна програма. За разлика от вирусите, червеите не заразяват други файлове. Вместо това те се копират и разпространяват докато изтощят напълно системните ресурси на компютъра Ви. Компютърните червеи са злонамерени програми, които сами се копират от една система в друга, вместо да заразяват файловете, разположени в компютъра. Например червей, който се разпоространява масово по пощата (mass-mailing email worm) изпраща копия до всички адреси за електронна поща, които може да открие записани в заразения компютър. Мрежовият червей се копира и разпространява по мрежата, Интернет червея се разпространява чрез Интернет, а червея (добронамереният „домашен любимец“ – Кидо) на Кокимото се копира и разпространява чрез произведенията му и т.н. Oт последния вид не е необходимо да се предпазвате, а точно обратното, желателно е да се сдобиете с оригинал или копие на Кидо във всяка една от неговите форми и изпитате положителните последици от това.

*Inc. /от Wikipedia/ Inc. може да се отнася до: Учредяване (бизнес), съкращение за вграждане, суфикс посочващ корпорация.

Информация за Калоян Илиев- Кокимото:

Роден 1979г. във Варна. Завършил своето художествено образование във Факултета по изобразителни изкуства към Университета „Св. Св. Кирил и Методий”, Велико Търново, магистърска степен – специалност „Графика” /2007/ и специализирал в графичния департамент на Академията за изящни изкуства „Владислав Стремински“ в град Лодз, Полша /2008 /. От 2010г. е член на СБХ – София. Реализирал е 25 самостоятелни изложби във Варна, В. Търново, Габрово, Пловдив, София, Белгия и Дания. Участвал е в над 150 общи изложби, фестивали за съвременно изкуство, ануалета, биеналета и триеналета на рисунката, графиката, колажа и живописта. Получил е 15 награди за графика, ex libris, рисунка и живопис. Произведенията му са в 19 колекции в България, Турция, Сърбия, Румъния, Италия, Испания, Полша, Белгия, Холандия, Дания, Уругвай, Тайланд, Япония и Китай. Живее и работи във Варна като художник на свободна практика.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.