Ния Пушкарова – живопис и видео в галерия АРОСИТА

Ния Пушкарова – живопис и видео в галерия АРОСИТА

Галерия АРОСИТА

представя

НИЯ ПУШКАРОВА

живопис и видео

31 октомври – 14 Ноември 2015

Откриване на: 31 октомври (събота) от 18 ч.

 

Резюме от Ния Пушкарова

Аз съм художник и майка, родена съм и живея в България, но се дипломирах Изящни изкуства в Reading University, UK през 1995 г. и оттогава работя и живея в София.

Основната среда на моята работа е живопис и видео.

През годините съм стигнала до етапа на разширяване на практиката си като художник и да организирам платформа за комуникация чрез изкуство. Инициативата, която започнах се нарича Водна кула арт фест (www.watertowerartfest.com). През годините фестивалът се оказа международно уважавано събитие, въпреки своят алтернативен профил.

Виждам себе си като медиатор, по начин по които свързвам различни култури и правейки изкуство ми помага, на мен или на други, да се ситуираме по добре независимо дали в Балгария или другаде.

В моите пътувания търся скритите знаци, които разкриват пред мен различни животи и истини.

Въпросите, свързани с женствената изява са важни за мен и аз я изследвам в моите картини и видеоклипове. Друга моя тема е споделянетона опит, идеи и спомени

През последните години в моето изкуство е включено живо представяне и директна житейска ситуация като основно вдъхновение за работата ми чрез различни медии- живопис, фотография и видео, както и живото изпълнение в перформанс.

Видео инсталация „Врата“

Ако в занемарената сграда е имало и има живот, то той принадлежи на отвъдното. Иска до излезе наяве и да се появи в цялата си грандиозност, стига някой да го/я поиска – точно като булката призрак, затворена в кулата чакаща своят принц. Тя се появявва през отварящата се врата, оглежда дали има някой и пак се връща в бездната на вечно очакване. Призрачноста е нарушена единствено от проблясващият скелет на самата булка – подсказваща нейната истинска същтност на: човек.

Булката и кулата са свързани и понякога означават едно и също нещо.

Творбата по начало е предназначена за водната кула, но в този случай на извеждането и оттам и показването и е една метафора с продължение относно занемарените сгради и домове като част от нашият колективен дух – в случая „извеждането” е и преправяне на път обратно към реалноста.

С помоща на “Studio 1+1”

Изгонването на Адам и Ева“ 2013

Виедо инсталацията беше първо показана във Временно защитените пространства на Водна кула арт фест 2013, с надеждата за намиране на постоянни такива в близко бъдеще.

С помоща на Румен Димитров – Попа, Ингеборг Торгсен и Инстудио

Видео инсталация и перформанс „ Ния – от местен, присъщ произход“

„Да се излекуваш чрез това което правиш“

Предназначена за старата минерална баня в Банкя – Водна кула арт фест 2010 „Проницателност“