Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Класици“ – изложба в галерия ЛОРАНЪ

„Класици“ – изложба в галерия ЛОРАНЪ

„Класици“ – изложба в галерия ЛОРАНЪ

„Класици“ – изложба в галерия ЛОРАНЪ

Галерия „Лоранъ”

представя изложбата

„Класици“

18 януари – 4 март 2016

София, ул. „Оборище” 16

От 18 януари галерия „Лоранъ” показва най-доброто от своя фонд, като представя на публиката забележителна експозиция от творби на известните и високо ценени класици в българската живопис. В арт салона на „Оборище” 16 посетителите ще открият пленителното очарование и богатото разнообразие от жанрове, стилове и сюжети в родното ни изкуство от миналия век.

Сред множеството акценти в експозицията, вниманието на ценителите несъмнено ще бъде привлечено от картината „Филипополис”, рисувана през 1932 г. от големия живописец Никола Танев. Освен с високата си художествена стойност, творбата предизвиква голям интерес поради наскоро продаденото с изключителен успех на аукцион в Холандия платно на Танев с аналогичен сюжет. При оживено наддаване, то е достигнало продажната цена от 26 000 евро. Колекционерите у нас имат уникалната възможност да придобият вариант на този емблематичен сюжет на цена в пъти по-ниска от достигнатата на аукциона.

Известният майстор на шаржа, Александър Божинов, е представен в експозицията с изключително ценният и рядък за творчеството на художника „Дамски портрет”, 1911 г., изпълнен изящно и с особен мистицизъм, характерен за европейския модерен стил от началото на века. Любопитен факт за тази творба е, че тя е била в колекцията на един от най-големите меценати на българското изкуство преди 9 септември 1944 г. Нещо повече, изложбата в „Лоранъ” представя още две произведения от тази знакова сбирка – ексклузивната за пазара маслена творба от Константин Щъркелов „Зима”, 1914 г., и лиричният, ранен за творчеството на Атанас Михов „Есенен пейзаж”, 1917 г. Друг интересен произход има творбата на обичания български художник Владимир Димитров – Майстора, „Макове”, която пък е била собственост на член на ЦК на БКП.

Ценителите на класическата българска живопис ще могат да се насладят, а също да закупят, и други произведения с богата история от художници като Райко Алексиев, („Край София”, 20-те г. на ХХ в.), Борис Митов („Дамски портрет”, 20-те г. на ХХ в.), Данаил Дечев, („Къща сред дръвчета”, 40-те г. на ХХ в.), Петър Морозов, („Стари къщи”, 1918 г.) и други.

Изложбата „Класици” е поредното значимо събитие за галерията, което показва изключително високите достойнства и европейските измерения на българското художествено наследство.

Експозицията може да бъде разгледана от 18 януари до 4 март 2016 г., в галерия „Лоранъ”, ул. „Оборище” 16. Официално откриване не е предвидено.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.