Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Галерия „Нюанс“ представя Борис Гондов- скулптура и рисунки

Галерия „Нюанс“ представя Борис Гондов- скулптура и рисунки

Галерия „Нюанс“ представя Борис Гондов- скулптура и рисунки

Галерия „Нюанс“ представя Борис Гондов- скулптура и рисунки

Галерия НЮАНС

представя

БОРИС ГОНДОВ
скулптура / рисунки

28 януари – 13 февруари 2016

Вернисаж:
28
януари 2016г. от 18:00 до 20:00 часа

Галерия Нюанс, ул. Денкоглу 42
www.nuancegallery.bg

С новата си изложба столичната галерия Нюанс представя най-новите творби на един от изтъкнатите български скулптори – проф. Борис Гондов. Изключително скромен като човек и творец, далеч от шумните арт събития, суетата и рекламата, изкуството му е резултат на много работа, мисъл и познание. Следвайки съвета на своя учител, че един автор трябва да покаже изкуството си, когато узрее достатъчно, той прави първата си самостоятелна изложба едва на 75г.
Настоящата експозиция е втората му самостоятелна изложба. Тя отразява естетическите търсения на автора по отношение на две от вечните, изконни теми, вълнуващи творците: битието на човека, погледнато от етапите на живота на Исус Христос и голото женско тяло. Въплътени в скулптури от дърво и рисунки, те всъщност ни рaзкриват, че изкуството не е загубило своя социален смисъл. Според Гондов светът гъмжи от социални проблеми и художникът не може да се затвори само в своята естетическа и пластическа концепция. Стъпвайки на това възприятие за изкуството, творбите му изглеждат едновременно завършени, но и безкрайни, какъвто е и светът около нас. В тях винаги има какво да открием и докоснем – от елегантната чистота на формите до емоции и скрита човешка същност.
Тези първични дървени скулптури, едновременно топли и сурови, са всъщност една вселенска метафора. Създадени чрез простотата на жеста, чистотата на линията и на чувствата, при тях човека не е просто анатомична фигура – той е Страдание и Битие, Голгота и Възкресение, той е Падналия ангел, Твореца в седмия ден (портрет на Майстора), Лечителя, той има вътрешни стимули, идеали, цели и намерения. Голото женско тяло на Гондов стои обективно, като „плод на природата“, като носител на духовност и красота. Анатомията е ритмите и формите на тази духовност, а телесността е откровение и обект на естетическо възхищение.
Пол Гоген е казал „За да създадем нещо ново, трябва да се върнем към източника, към човечеството в неговото начало“. Това прави и Борис Гондов. Връщайки се назад във времето, той създава бъдещето, където с тази изложба, макар и за кратко се пренасяме и ние.

Повече за автора:

Борис Гондов е роден на 24 октомври 1935 г. в София. Завършва Художествената академия, специалност „Скулптура“ през 1959 г.  при проф. Марко Марков. От 1959г. до 1970г. е скулптор на свободна практика. От 1970г. е доцент по скулптура в Националаната Художествена Академия, а по-късно през1984г. става и професор там. През 1974г. специализира в Италия. От 1987г до 1992г. е ректор на НХА.
Творчеството на Борис Гондов включва предимно монументална скулптура, портретни паметници и изящна скулптура, предназначена за галерии и интериори. Той е автор на мемориала „Самуилова крепост” в Петрич, паметника на Патриарх Евтимий във Велико Търново, паметника на Кольо Фичето в Дряново, паметника на Цар Борис I в Плиска, бюст-паметниците на Алеко Константинов и Даме Груев в София, паметника на Владимир Димитров – Майстора в Кюстендил и други.
Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ и други галерии в страната, “Art Dialog”, Париж, колекцията на Хюго Вутен и други колекции в страната и чужбина. Монументалната композиция „Птици” е поставена в парка на мира в Нагасаки, Япония.
Носител е на престижни държавни отличия и награди на Съюза на българските художници, Министерството на културата и други обществени организации.

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.