Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Галерия АРТЕ представя Атанас Шаренков (1943-1992)

Галерия АРТЕ представя Атанас Шаренков (1943-1992)

Галерия АРТЕ представя Атанас Шаренков (1943-1992)

Галерия АРТЕ представя Атанас Шаренков (1943-1992)

Галерия АРТЕ

представя

Атанас Шаренков /1943 – 1992/

живопис

от 26 януари до 10 февруари 2016

Великолепен живописец, прекрасен реставратор, отличен преподавател и изкуствовед, завършен колекционер – това е само част биографичния портрет на твореца Шаренков. Той е автор на единствената в света пълна класификация на писмените източници по технология и техника на живописта, за период от над две хиляди години. Тези писмени източници той превежда, събира и тълкува в книга от четири тома – „Старинни трактати по технология и техника на живописта” – безценен труд за изкуствоведи, колекционери, реставратори и студенти.

Преди всичко Атанас Шаренков е художник. „Неговите творби се разпознават мигновено” – пише проф. Елка Бакалова. Картините му впечатляват с деликатни багри, непривични гледни точки на композицията и със специфична живописна техника.

От 2009 г. Градската художествена галерия в Хасково заслужено е преименувана в галерия „Атанас Шаренков”.

Научните и творчески постижения на Шаренков тепърва ще бъдат проучвани и показвани в цялата им значимост, а картините му ще бъдат обект на най-престижните колекции.

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.