Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Красимира Дренска – графика, рисунка и фотография в Националната галерия

Красимира Дренска – графика, рисунка и фотография в Националната галерия

Красимира Дренска – графика, рисунка и фотография в Националната галерия

Красимира Дренска – графика, рисунка и фотография в Националната галерия

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ

представя

КРАСИМИРА ДРЕНСКА-ВИРЦ

„Пленени моменти“

28 януари – 28 февруари 2016

Откриване: 28 януари, четвъртък, 18.00 часа

Пл. „Княз Александър I” №1

 

Развитието на артистичната кариера на Красимира Дренска е базирано преди всичко на съчетаването на двете културни ситуации „във“ и „извън“ „Желязната завеса“. След завършване на специалността „Графика” и „Илюстрация и оформление на книгата” в Художествената академия в София през 1971 г., художничката се установява в Западна Европа през 1980 г. Идваща с ценностите на България от 70-те години, като млад творец тя открива за себе си други начини на творческа изява, най-вече от фигуративно към абстрактно изкуство. През годините Дренска има активна изложбена дейност в Швейцария, където живее, и в други страни на Европа.

Изложбата представя графика, рисунки, фотография, авторски книги. Те са организирани в серии и авторски книги, създадени през 2014 – 2015 г. Включена е и една серия от 1984 г., документираща прелома в творческите търсения към концептуалното. Художничката изследва широк спектър от теми със средствата на рисунката и фотографията. Ярък и последователно стабилен е нейният интерес към взаимодействието между пластичния език и художествения образ. Представената в една от залите инсталация „Пътни бележки“ е пример за търсенията й в тази посока. Освен с високото си техническо изпълнение, графичните работи на Красимира Дренска се отличават със своята сериозно промислена и изведена концептуална тъкан. Текстовете в експозицията акцентират структурата й и желанието на авторката да се представи като вечно търсеща и не на последно място да изгради актуално вълнуващи диалогични пространства.

Като доцент във Висшето училище по дизайн в Базел, Дренска е убедена в необходимостта от активен диалог между преподаватели и учащи се. Затова в рамките на настоящия проект в Националната галерия са планирани два уъркшопа със студенти от Националната художествена академия и от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София.

 

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.