Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title СГХГ – Изложба на номинираните художници за наградата БАЗА 2016

СГХГ – Изложба на номинираните художници за наградата БАЗА 2016

СГХГ – Изложба на номинираните художници за наградата БАЗА 2016

СГХГ – Изложба на номинираните художници за наградата БАЗА 2016

Софийска градска художествена галерия и Институт за съвременно изкуство – София

съвместно с:

Фондация за култура и общество, Ню Йорк

и международна мрежа Награди за млади художници

представят:

Изложба на номинираните художници

за Наградата за съвременно изкуство БАЗА:

Албена Баева, Станимир Генов, Боряна Петкова,
Калина Терзиева, Димитър Шопов

21 юни – 17 юли 2016, откриване 21 юни, вторник, 18.00 ч.Изложбата на номинираните, както всяка година, е заключителния етап при провеждането на конкурса за най-устойчивата и популярна награда за млади художници у нас. Нейната цел е да представи работата на избраните да се състезават за творческо пребиваване в Residency Unlimited, Ню Йорк.

Според добре известните вече правила на конкурса, първият етап на кандидатстване е с портфолиа, а номинираните се представят в съвместна изложба. В деня на нейното откиване се избира един победител. Пребиваването в Ню Йорк, финансирано от Trust for Mutual Understanding, е два месеца.

В деветото издание на База, сред петимата автори, номинирани за първи път са Станимир Генов, Боряна Петкова и Димитър Шопов. За втори път участва Калина Терзиева, а за Албена Баева това е трета номинация.

В изложбата ще бъдат показани техни нови произведения – живопис, рисунки, инсталации, обекти и пърформанс.

В деня на откриването публиката ще има възможност да присъства на пърформанс, част от проект на Димитър Шопов. Той ще се проведе на 21 юни, от 14:00 ч. в рамките на изложбата. Откриването и обявяването на победителя е от 18:00 ч.

Членовете на журито за 2016 г. са: Ивана Ненчева, Весела Ножарова, Диана Попова, Петер Цанев и Бошко Бошкович историк на изкуството и куратор, програмен директор на Residency Unlimited, Ню Йорк.

Носители на наградата БАЗА досега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014) и Александра Чаушова (2015).

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.