Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „ЛЕТНИ АКЦЕНТИ“ в галерия Нюанс

„ЛЕТНИ АКЦЕНТИ“ в галерия Нюанс

„ЛЕТНИ АКЦЕНТИ“ в галерия Нюанс

„ЛЕТНИ АКЦЕНТИ“ в галерия Нюанс

Галерия НЮАНС

представя

ЛЕТНИ АКЦЕНТИ

Българско изкуство от 20ти и 21ви век от колекцията на галерия Нюанс

20 юли – 4 септември 2016

Богата палитра от теми, автори, жанрове, стилове и изобразителни похвати предлага на своите посетители столичната галерия Нюанс през месеците юли и август. На 20ти юли галерията открива традиционната си за периода изложба – „Летни акценти“, която се организира за трета поредна година.
Показаните произведения са специална селекция от колекцията на галерията, голяма част от които се представят пред българска публика за първи път.

Изложени са творби на повече от 30 художници от различни поколения, представители както на класическото, така и на съвременното ни българско изкуство. Експозицията включва живопис, графика, скулптура, дървенa пластикa, керамика и ръчно изработени бижута от 20-ти и 21-ви век. Те отразяват процесите в историята на българското изкуство, илюстрират духа на времето и художествените търсения на всеки един от авторите.
В галерията ще видите портрети на едни от най-видните български портретисти Цено Тодоров и Никола Михайлов, акварели на виртуозите в акварелната живопис Константин Щъркелов и Васил Стоилов, пейзажи, композиции и натюрморти на Ярослав Вешин, Дечко Узунов, Тръпко Василев, Георги Машев, Бенчо Обрешков, Никола Танев и Александър Мутафов. Това са едни от най-видните представители на българското изкуство от 20-те, 30-те и началото на 40-те години, чието творчество служи за вдъхновение и на останалата част от авторите, участващи в изложбата, които творят през следващите десетилетия – Веселин Стайков, Иван Христов, Генко Генков, Георги Богданов, Лиляна Русева, Едмонд Демирджиян и други.

Наред с преобладаващите живописни платна и графични отпечатъци, интерес представляват и керамичните и скулптурни произведения на Крум Дамянов, Борис Гондов, Христо Харалампиев, Кирил Матеев, Нели Христова, Пенчо Добрев, Кунка Димитрова и други наши съвременници.
Почитателите на ювелирното изкуство могат да се насладят и да закупят ръчно изработени бижута от специалните колекции на Чавдар Чушев и Ивайло Дженев.

С тази изложба галерия Нюанс се надява да създаде на жителите на столицата и нейните гости прекрасно лятно настроение, потапяйки ги в красивия и вълшебен свят на творбите, както и да привлече ценителите на българското изкуство, които ще имат възможност да направят една много добра инвестиция.

­­­Теодора Петева

 

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.