Warning: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 88

Warning: Constant EMPTY_TRASH_DAYS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 89

Warning: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in /home/sofiaar/public_html/wp-config.php on line 90
15-та годишна изложба за живопис “ФОРМАТ 30/30” – в галерия АСТРИ | Sofia Art Galleries :: Галерии в София

15-та годишна изложба за живопис “ФОРМАТ 30/30” – в галерия АСТРИ

15-та годишна изложба за живопис “ФОРМАТ 30/30” – в галерия АСТРИ

Галерия АСТРИ

15-та Годишна изложба за живопис

ФОРМАТ 30/30

29.11.2016 – 29.01.2017

 

За петнадесети пореден път в края на календарната година, галерия АСТРИ показва изложба ФОРМАТ 30/30. Тук всички картини са с еднакъв размер- 30/30 см, и са рисувани за тук.

Идеята на изложбата е в относително малкото изложбено пространство, каквото е АСТРИ, да бъдат показани картини от съвременни художници, представители на различни поколения, работещи в различни стилове и техники. По този начин впечатлението за общите посоките в днешната живопис, което посетителя добива, посещавайки изложбата, естествено не може да бъде изчерпано до край. И все пак, изложените платна от над 120 автора от цялата страна, осветяват панорамата на кавалетната живопис у нас дават насоки и идеи за пътя й.

Критериите, по които съм подбирала картините са от чисто професионални до субективни с поглед в крайния резултат- отделните картини да хармонират по между си и бъдат в синхрон с цялото.

С някои от участниците ни свързват дълги години съвместна работа, лични мои естетически предпочитания и респект към творчеството им. Участието им е по моя покана и е вече красива традиция в 30/30. Други автори са тук в резултат от предварителната селекция, която приключва обикновено в края на октомври.

Сред участниците в изложбата са много от значимите и определящи тенденции в новото българско изкуство имена. Има професори от Художествената академия, преподаватели в художествените училища, знакови имена в съвременната живопис. Особено ценно е присъствието и на някои от доайените в живописта.

През всички тези 15 години на ФОРМАТ 30/30 пред погледа ни израснаха и се утвърдиха десетки нови автори. В началото определяни само като млади, днес вече те са зряла, изключително талантлива, със свой облик и място в артистичния живот вълна от художници.

Тази година около 1/3 от изложените автори участват за първи път във ФОРМАТ 30/30 или пък изобщо в изложба. Тук търсачеството и откривателството са интригуващи за галериста и колекционера с неочакваното откритие или художествената находка.

Благодаря на всички Вас- художници и ценители на изкуството – за съпричастието и споделянето на идеята ФОРМАТ 30/30!

Въпреки виртуалната епоха, галерията остава онова пречистващо и възвисяващо място, където всички ние се срещаме. И ако изпитате вълнение от гледането на тази изложба, значи всички заедно сме работили добре.

Вихра Пешева, галерист и куратор на ФОРМАТ 30/30