Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Борис НЕНОВ – „Натюрморти“. Изложба в галерия НЮАНС

Борис НЕНОВ – „Натюрморти“. Изложба в галерия НЮАНС

Борис НЕНОВ – „Натюрморти“. Изложба в галерия НЮАНС

Борис НЕНОВ – „Натюрморти“. Изложба в галерия НЮАНС

Галерия НЮАНС 

представя

БОРИС НЕНОВ

„Натюрморти“

изложба, живопис

10 – 25 февруари 2017

 

С новата си изложба галерия “Нюанс” залага на един от най-непреходните и неумиращи през вековете жанрове в изобразителното изкуство – натюрмортът (от френски nature morte – мъртва природа/. И ако използваме френския термин, то е само защото се е наложил с времето – магнетичните натюрморти на Борис Ненов са изпълнени с жизненост и енергия. Те предизвикват топло чувство, радост от живота, желание да ги гледаш отново и отново и, разбира се, мечта да ги придобиеш, за да светнат в дома ти. Това е непоказвана досега ретроспективна селекция от натюрморти от признатия майстор на пейзажа. Каква е тайната на тази не-жива природа, която озарява и излъчва толкова естетска мощ? Може би английското понятие still life  (застинал живот) ще ни даде отговор. Натюрмортите на Борис Ненов са застиналото, запазено в платната му възхищение към красотата, към съвършените цветове и пропорции, които природата ни дарява чрез багрите и висшата геометрия на формите. Това възхищение, съпътствано от майсторското владеене на четката и щипка от субективния, чувствен поглед на художника откриваме в картините, представени от галерия “Нюанс” от 10 до 25 февруари.

Борис Ненов е роден през 1921 г. в с. Старопатица. Завършва живопис в Художествената академия през 1954 г. при проф. Дечко Узунов. Следват самостоятелни изложби в София, Будапеща, Берлин, Етлинген, Виена. Произведенията му са част от представителните експозиции на България в чужбина – Виена, Москва, Лондон, Атина, Истанбул, Токио. Носител е на орден «Св. Св.Кирил и Методий» IIи IIIстепен и на звание «Заслужил художник».  Напуска ни през 2000 г. в София.

През спомените на неговия син Страхил Ненов, художник и преподавател в Академията, откриваме малко познатия Борис Ненов – човекът зад четката, човекът в ателието. Да, картините говорят сами, но когато ние говорим за тях и за твореца, който ги е създал, когато вплетем топлата нишка на личния спомен, тогава изкуството е още по-вълнуващо. Зрителите ще останат изненадани от артистичното цветово и пластично решение в този жанр на живописта. Борис Ненов не е бил бохем, а изключително сдържан и отговорен до педантичност. В продължение на 40 години работи към Министерството на културата. Не пропуска и ден без да рисува в ателието си. Но не налага на синовете си своята отдаденост към живописта, нито пък предопределя избора им. Страхил Ненов и Цеко Ненов са художниици по свой избор, а не по негово настояване. Страхил работи известно време с баща си в ателието и е щастлив, че е успял да бъдат заедно. Естетическата предопределеност неизбежно ги свързва генетично.

От отделянето си като самостоятелен жанр през 17 век до днес Натюрмортът е привличал всички гомеми художници и всеки от тях е допринасял за още един неочакван поглед към „неживата природа“, която обаче ни кара нас, зрителите да се чувстваме по-живи, любопитни и отворени за нови предложения от страна на Творците. Едно от тях ви каним да видите в галерия Нюанс от 10 до 25 февруари 2017 г.

 

 

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.