Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Кирил МАТЕЕВ – скулптура и рисунки в галерия НЮАНС

Кирил МАТЕЕВ – скулптура и рисунки в галерия НЮАНС

Кирил МАТЕЕВ – скулптура и рисунки в галерия НЮАНС

Кирил МАТЕЕВ – скулптура и рисунки в галерия НЮАНС

Галерия НЮАНС

представя

КИРИЛ МАТЕЕВ

… По пътя

скулптура и рисунки

5 – 18 април 2017

Откриване: 5. април (сряда) от 19.00  до  20.30 часа

 

В дългия творчески процес на скултурата, най-трудното предизвикателство за Кирил Матеев е да запази първото усещане свързано с нова творба, неродена творба.  От идеята до готовата форма могат да минат месеци, понякога и година в творческо търсене и често тежък физически труд. При Кирил Матеев рисунката предшества материала. Именно чрез нея той успява да улови и съхрани първото усещане. Пътят от рисунката до завършената скулптура е осеян със Съмнения, Изкушения, Разпятия… С новата си изложба в галерия Нюанс скулптурът Кирил Матеев ни прави свидетели на своя Път през последните 10 години. Изложбата представя рисунки, които са проекти на скулптурните творби и самите пластики, осъществени в бронз и камък. И това ни прави съпричастни по специален начин към най- съкровеното пространство на твореца – Пътят.

В изложбата „По пътя… “ Кирил Матеев ни изненадва за пореден път. Невероятно, но факт, пластиките му са на библейска тематика. Ама… колкото библейска, толкова и негова си. Трактовката на познати сцени е твърде необичайна. В тези композиции има зрънца скептичност и ирония. Даже сатира, която обаче не те кара да се усмихваш. Има опит за паралел между далечното минало и днешния ден, има състрадателност към човешкия род, има и чисто пластически открития, даже извън посланията или пък помагащи им. Тази серия е един художествен поглед към добре познатите притчи и от дистанцията на времето, и като опит да се преоткрият извечни истини за човека и неговата природа. И всичко това е поднесено с изключително майсторство, ненатрапчиво и с мярка, като един фриз – наниз от човешки страсти, без начало и без край. Така, чрез редуването на плоски, артистични повърхности с рафинирана фактура и умерено полирани акценти, чрез ритъма и симбиозата между декоративно и фигуративно, чрез фин усет за детайл.

На въпросът ни какво обединява творбите от тази изложба Кирил Матеев отговаря, че можем да ги приемем като препратки към сюжети от Библията. Без да ни товари със собствени философски съждения, художникът прави един различен прочит на тези сюжети. И успява, да ни накара да се замислим за Изкушението, за Съмнението, за Грешника, за смисъла на Кръста и за глупостта мъжка (негови думи!). Смята, че е преодолял последната – необмисленото преследване на цели на всяка цена, когато нещо не става, да умееш да го оставиш настрана, да не насилваш обстоятелствата. Изпитал е колко у хубаво да успокои бесовете в себе си и да се съсредоточи само върху най-същественото. И то е тук в пространството на галерия Нюанс – есенцията на търсенето на художника, без „свръхпроизводство“, без запълване на „цикли“ или допълване на серии. Отхвърля създаването на собствен стил,   което често крие недостатъчни умения у художниците, а може би и липса на истинско, разтърсващо вдъхновение. Като млад скултур прекарва една цяла година без да твори. Осъзнава, че ръцете имат памет и започваш несъзнателно да повтаряш форми, да се повтаряш… Тогава трябва да спреш, да се оттеглиш, да натрупаш мисловен, образен и емоционален материал и да ги претвориш в нещо ново за теб. Това което прави художника истински професионалист не е броят на самостоятелните изложби, а владеенето на материала, до съвършенство, способността да се заиграваш, без стил. Да яздиш Пегаса на Въображението в непознати пространства и да претворяваш изживяванията си в рисунка, в материал. Всяка рисунка и пластика е подписана от автора. Клиентите го искат. Сътворил е своя подпис като печат за различните материали – за рисунка, за бронз, за дърво. При посещението в ателието получаваме пресен авторски отпечатък върху парче мека глина. Такива са и пластиките на Кирил Матеев – отпечатъци в пространството.

Кой е Кирил Матеев? Като дете посяга първо към глината. Баща му донесъл топка сива глина от сондата и той, едва 4 годишен, прави конче. И до сега конете го вълнуват и присъстват в творчеството му! От малък проявява интерес към книгите. С тъжна усмивка признава, че след като родителите му установили това, спрели да му подаряват играчки и ги заменили с книги. Неизменното послание към студентите му от Национална художествена академия, където е доцент и преподава от 1997 г. е да четат книги, да ходят на театър, на концерти.  Художникът като истински интелектуалец. Но на въпроса Философ ли си, отговаря категорично – НЕ!  Дори на шега казва, че обича да провокира студентите си с шеги. Спомня си думи на Чапа: „ Всяка изречена глупост ни подмладява с 1 минута…“. Разбира се истинският интелектуалец и професионален художник може да си позволи да флиртува с глупостта и резултатът е една изтънчена ирония!

Творчеството му е представяно в изложби в София в Национална художекствена галерия, галерия на СБХ, Народно събрание, Пловдив, Варна и частни галерии в страната и чужбина.

Негови творби притежават всички значими галерии в страната и са част от частни колекции в Канада, Франция, Германия, Аржентина, Русия, Китай и др. Носител е на наградите за скулптура на АМХ и на СБХ у нас и награда РАВЕНА”ДАНТЕСКА”2000 – НАГРАДА”ФИЛОСОФИЯ НА ВИНОТО”.

След като е уловил първото усещане, кое е следващото предизвикателство за Кирил Матеев?

В завършената творба мисълта, формата, усещането да са загатнати, а не буквални. Подсказаното да е по-силно от показаното. „По пътя“  на скулптура Кирил Матеев можете да видите от 05 до 18 април в галерия Нюанс и да усетите!

 

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.