Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Константин Щъркелов и неговите (не)познати истории в Галерия „Лоранъ“

Константин Щъркелов и неговите (не)познати истории в Галерия „Лоранъ“

Константин Щъркелов и неговите (не)познати истории в Галерия „Лоранъ“

Константин Щъркелов и неговите (не)познати истории в Галерия „Лоранъ“

Галерия ЛОРАНЪ

представя изложбата

Константин Щъркелов (1889 – 1961)

(Не)Познати истории

15 юни – 29 юли 2017

Откриване: 15 юни, четвъртък, от 19:00 ч. – ул. Оборище 16, София

Името на Константин Щъркелов обикновено се свързва с историята за поставеният в забрава “Цар на акварела” и неговите съвършени пейзажи, които за момент изплуват в публичното пространство, за да се приберат отново задълго в домовете на своите притежатели.

Едно такова специално събитие предстои в галерия „Лоранъ“ в периода меджу 15 юни и 29 юли тази година, където в изложбата „Константин Щъркелов – (Не)Познати истории“ ще бъдат представени 36 забележителни творби на художника.

Кой е Константин Щъркелов?

За интересната фамилия на художника четем в дневника на Чудомир (Димитър Чорбаджийки):

На Щъркелов дядо му бил свещеник и бил много висок, та му казвали Щрък-Кольо и оттам Щъркольо – Щъркела. Баща му Георги е бил майстор-обущар, а майка му – баба Мария – произхожда от Ниш. По баща са кореняци софиянци…“

Роден през 1989 г. в София, Констатин Щъркелов постъпва в Рисувалното училище едва десет години след неговото основаване – през 1906 г., като още през първия семестър участва в конкурс и печели премия. Принуден от тежки материални условия, младият художник прекъсва образованието си през 1908 г. и заминава за Одеса – по собствените му думи – да си търси късмета. През 1909 г. той вече е в Москва, където посещава галериите и дружи с писателя Давид Максимчук, близък приятел на Лев Толстой.

Със завръщането си в България, Щъркелов продължава образованието си, което, поради участие в Балканските войни, ще завърши едва през 1915 г. – при проф. Иван Мърквичка.

Междувременно, през 1910 г., когато Тръпко Василев и Петър Морозов отварят Постоянната художествена галерияв София, Щъркелов излага четира неподписани акварела, които се откупуват веднага. Следва първата му самостоятелна изложба от 1911 г., която преминава успешно и през пролетта на следващата година позволява на художника пътешествие из Западна Европа. Той посещава Мюнхен, Париж, Лондон, Женева, Лозана, Венеция, Фиуме (днешна Риека), Загреб и през Белград се прибира в София с нарисувани 35 акварела.

За участието си в Първата световна война (като военен художник на Македонския и Добруджанския фронт) Щъркелов е награден със „Сребърен кръст“.

Макар да не е познат изключително като пътуващ художник, Щъркелов в действителност прекарва не малко време извън пределите на България – през 1922/23 г., в продължение на 11 месеца той бохемства в Германия, а през 1926 г. предприема дълго пътешествие до Египет и Светите земи.

На 40-годишна възраст художникът сключва брак със Соня Стойкова, с която има две дъщети – Весела и Богдана. Следват години на активна творческа дейност, а

през 1935 г. с десетата му самостоятелна изложба се състои голямото честване и на 25-годишната творческа дейност на Константин Щъркелов, художникът е награден с орден ,,Свети Александър” ІV степен.

1944 г. е тежка за Констатин Щъркелов – домът му е разрушен от бомбардировките над София и той е принуден да се пресели със семейството си във Варна, от където е съпругата му. Следват още беди – Щъркелов в изключен от Съюза на българските художници, арестуван е и прекарва в Центрания затвор пет месеца, отнето му е софийското жителство. Художникът остава в морския град до 1957 г. и в писмо до своя приятел, карикатуристът Александър Божинов, споделя; „Бълнувам като Чеховите „Три сестри“ за Москва, а аз за София…“.

През октомври 1960 г., в София се организира юбилейна изложба по случай 70-годишнината и 50-годишната творческа дейност на художника, той дори получава орден ,,Кирил и Методи’’ I степен, но само няколко месеца след това, на 29 април 1961 г. умира, а отбелязаното в дневника му във връзка с подготовката за изложбата звучи пророчески: „Не помня в живота си толкова да съм бил погълнат от работа. Може би това е лебедовата песен, но ще трябва да я изпея…“..

(Не)Познати истории

Връщайки се повече от сто години назад във времето, предстощата изложба в Галерия „Лоранъ“ прави опит да възстанови и да допълни спомена за недотам познатото в живота и творчеството на Константин Щъркелов.

Чрез своите четири разказа в картини, тя отваря големите теми за непознатия свят, за войната, за вглеждането в себе си и в другия през портретите и за общуването с природата – срещата с нея чрез пейзажния жанр или внесена у дома – като натюрморти с цветя.

В експозицията на ул. Оборищя 16 ще бъдат показани изключително редки произведения от престоя на художника в Одеса през 1909 г. и от голямото му европейско пътуване през пролетта на 1912 г., както и екзотичният акварел с пирамидите край Гиза от 1926 г.

За първи път, а и за кратко, от частните сбирки ще бъдат извадени великолепни акварели и ценни рисунки от участието на художника в балканските войни и Първата световна война, както и интересна колекция от портрети, изпълнени с използването на различни техники, които разказват (не)познатата история за Щъркелов като портретист.

Последна, но не на последно място, в изложбата е представена темата за природата – от цветето като дребен детайл, до широките пейзажни панорами, показваните за пръв път произведения демонстрират не само техническото съвършенство на художника, но и разказват тайната на нейното нежно съпреживяване.

Изложбата ще продължи от 15 юни до 29 юли и ще бъде придружена от богат на информация каталог. Откриването ще се състои на 15 юни, четвъртък, от 19:00 часа в салона на ул. „Оборище” 16.

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.