Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Кристина Гарсия Родеро – фотографска изложба в Националната галерия

Кристина Гарсия Родеро – фотографска изложба в Националната галерия

Кристина Гарсия Родеро – фотографска изложба в Националната галерия

Кристина Гарсия Родеро – фотографска изложба в Националната галерия

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

ФЕСТИВАЛ „ФОТОФАБРИКА“

ИНСТИТУТ СЕРВАНТЕС

представят

КРИСТИНА ГАРСИЯ РОДЕРО

С ОТВОРЕНА УСТА

15 юни – 23 юли 2017

Откриване на 15 юни, четвъртък, в 18.00 часа – Двореца, пл. Княз Александър І

Среща с Кристина Гарсия Родеро от 16.30 часа

 

„С отворена уста“ е чернобяло ретроспективно пътуване, създадено през 2014 за Центъра за изкуство “Томас и Валиенте” (CEART). То дава различен поглед върху една от най-експресивните части на човешкото тяло – устата, като изразител на пълния спектър от емоции: гняв, радост, уплаха или щастие. Това е първата самостоятелна изложба в България на една от най-популярните по света испански жени-фотографи Кристина Гарсия Родеро и третото гостуване на авторката в нашата страна. През 2015 тя работи по тема, посветена на кукерите в Перник.

Кристина Гарсия Родеро е сред найуважаваните документални фотографи в Испания и първата испанка, която става пълноправен член на фотографския колективМагнум“. В годините минава през различни етапи, поголямата част от които са свързани с проекти, изследващи специфични ритуали, обичаи и групи хора по цял свят. Фотографиите ѝ са въздействащи, провокативни, предизвикват любопитство и емоция. Темите са винаги извън обсега на вече познатото.

Художник по образование, Кристина е самоук фотограф. Започва на 23-годишна възраст със снимки на различни религиозни и езически обичаи в Испания, събрани през 1989 в албума Скритата Испания (España Oculta), която печели наградатаКнига на годинатана престижния фотографски фестивал в Арл. Следват години, пълни с пътешествия, в които испанката, изкушена от различните култури, използва своя апарат, за да ги изследва като контрапунк на модерния, забързан свят.

Портфолиото на авторката включва снимки от първия град в Куба, създаден преди 500 години – Баракоа; документирани моменти от местните бит и вуду ритуали в Хаити; военни сцени от Русия, Грузия и Южна Осетия по време на конфликтите през 2008; голи портрети на порно актриси в Барселона; религиозни обичаи от Индия. През 2001 участва във Венецианското биенале с проекта от Хаити „Мария Лионса“.

ФОТОФАБРИКА е платформа за фотографски събития за широка публика. Фестивалът представя фотографията като изкуство и социална интерзона, част от съвременната градска културна среда.

https://www.fotofabrika.org/bg/program/kristina-garcia-rodero

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.