Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Дъх на море“ – изложба на Георги Лечев в галерия КОНТРАСТ

„Дъх на море“ – изложба на Георги Лечев в галерия КОНТРАСТ

„Дъх на море“ – изложба на Георги Лечев в галерия КОНТРАСТ

„Дъх  на море“ – изложба на Георги Лечев в галерия КОНТРАСТ

Галерия КОНТРАСТ

представя

Георги ЛЕЧЕВ

Дъх на море

изложба, живопис

20 юни – 20 юли 2017

Откриване: 20 юни, 18:30 ч. – София, ул. “Цар Самуил” 49

Георги Лечев, един от създателите на групата варненски художници от емблематичната фабрика „Вулкан“, заедно със Стоимен Стоилов, Венцислав Антонов, Ванко Урумов, Петьо Маринов, Милко Божков, страстният почитател на Бийтълс, Ролинг Стоунс, на Достоевски, Джек Керуак, Стайнбек, Съмърсет Моъм, за когото „Животът е една красива игра“, започва кариерата си със запомнящи се сюрреалистични графики, носталгични и стилни интериори. Но вече повече от три десетилетия се изявява предимно в пейзажния жанр и в натюрморта. Неговите синьо-бели пейзажи, които излага Галерия „Контраст“, безбрежна морска шир и заливи, брегове и пясъчни ивици с лодки са обляни от светлина и дъх на море, а натюрмортите му с изведени на преден план и демащабирани в пространството окрупнени плодове и цветя в любимия зелен и оранжев цвят, са изчистени от човешки фигури. И това е съвсем съзнателно.

Жоро Лечев не рисува без да има предварително оформена тема, затова неговите картини лесно се подреждат в цикли (Вечерна хармония, Облаци над вълнолома, Октомврийско спокойствие, Танцът на жеравите). Както той казва „работя няколко едновременно, но не прекалявам“. Това, което сега показва – картини от последните 10 години – разкрива определена зрялост в осмислянето на няколко разработвани в последните години теми чрез любимия си похват – смесването на интериора с екстериора. Неговите натюрморти, с разчупени кестени, нарове и райски ябълки не са представени в затвореното пространство на интериора, а на фона на безкраен хоризонт. Всеки плод символизира съответния сезон с надеждите, тъгата и възраждането за нов живот. Така окрупнените им форми действат като символни маркери на енергия, с която ги е натоварило времето и представите на хората, есенните листа са част от Градината, разделяща се през този сезон с живата природа и подготвяща се за зимен сън, а серията Ириси в градината със своя сигнален виолетов цвят според художника подсказват за интелигентността, която носят. Пейзажите с кипариси и вечерната хармония в синьо и зелено (Диалог в бяло и синьо), изчистеното византийско синьо в съчетание със зелено – двата любими негови цвята в изгревите и залезите, и в хвърлените в пясъка лодки и варненският фар, наред с пейзажите от Санторини, Талянът и „Да танцуваш с вълните“, са чисто неговата интерпретация на морската тема, в която не забравя и за „Следите по пясъка“ – боклуците, останали след хората. А картините в серията „Пингвини“ отговарят на конкретни човешки състояния и страсти – „Аз съм отново сам“, „Мълчалив диалог“, „Казват, че ще вали“, „Да правят, каквото искат“.

С тази изложба в Галерия „Контраст“ Георги Лечев показва картини, направени в последните десет години от своя път (2007-2017) – път, в който той зае своето място, разпознаваемо, лирично, изпълнено с обилна светлина, с дъх на море и запомнящи се чисто негови цветове.

Аксиния Джурова

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.