Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title „Тайните на Лоара“ – Лариса Илиева в галерия НЮАНС

„Тайните на Лоара“ – Лариса Илиева в галерия НЮАНС

„Тайните на Лоара“ – Лариса Илиева в галерия НЮАНС

„Тайните на Лоара“ – Лариса Илиева в галерия НЮАНС

Галерия НЮАНС

представя

Лариса Илиева

„Тайните на Лоара“

изложба, живопис

20 юни – 2 юли 2017

Откриване: 20 юни (вторник) – от 18.00 ч. до 20.30ч. – ул. Иван Денкоглу No 42

 

Цикълът от картини обединени от заглавието „Тайните на Лоара“ е вдъхновен от артистичното наследство на Франция, представено в замъците по долината на река Лоара, наричана още „Градините на Франция“. Серията картини са създадени в парижкото ателие на художничката Лариса Илиева специално за предстоящата изложба в галерия Нюанс. Те представят  нейните живописни търсения с идеята за връщане към миналото, черпейки от него не само образи и теми, но и вкарвайки го в контекста на нашето съвремие. Противопоставянето на реално и абстрактно, декоративно и изящно, съвременно и класическо е в основата творческия процес на Лариса и са и  помагали да освободи въображението си и изразните средства за постигане на единно произведение. Стремежът й към разбулване на тайни и загадки от нечия история, съвпада с характерната мистериозност, която има „долината на кралете“ и която тласка към заиграване и пренареждане на различни артефакти с различно естетическо звучене. Темите за любовта, вечните страсти, хармонията, красотата остават близки на вътрешната настройка на Лариса за света.

Подобно на човешките преживявания,  композиции изникват от хаоса и преминават през различни етапи на развитие. Така, както се появяват и натрупват събитията от живота  в миналото, се появяват нови фигури, тонове, нюанси свързани в неделимата цялост на колорита. Ярките живописни петна нанесени с акрил, някъде гъсто, някъде ефирно, се съчетават с вибриращи участъци от текстилни колажи, чиито интензитет контрастира на спонтанните линеарни жестове изпълнени с перо и китайски туш.

 

Биография на автора:

Лариса Илиева е художничка на свободна практика, която живее и работи в Париж, Франция.

През 1996 г. завършва Факултета по изобразителни изкуства към Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, със специалност живопис в класа на проф. Н. Русчуклиев.

В началото на кариерата си, повлияна от образната православна традиция, силно присъстваща все още във Велико Търново, Лариса се обръща паралелно и към класическата руска живописна школа. В симбиозата на тези две влияния тя усвоява и развива техниката на сухия пастел, с която успява да придобие международно реноме като участва в различни групови изложби. След 2009 г. Ларисaразделя творческата си работа и живот между Париж, Франция и България. От този момент тя напълно революционизира и освобождава творчеството си в съврвменни вибрации, като използва акрил, колаж, китайски туш и богатство на текстури, впускайки се да експлоатира хибридни сюжети. Нейните платна излъчват радостна виртуозност пълна с богатство на детайли във флуидни флорални преплитания, където се крият женски фигури или феерични създания.

Лариса Илиева успешно развива новата си живописна линия, има повече от 20 самостоятелни изложби в България, Франция, Люксембург, САЩ и участва в множество международни групови изложби. От 2012 г. тя участва в артистичен тандем със съпруга си художника Николай Панайотов, и досега имат реализирани 7 съвместни изложби в България, Франция и САЩ. През 2008 г. те създават „Бялото училище“, център за съвременно изкуство в село Стоките, Севлиевско, където творят и организират част от своите артистични прояви.

 

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.