„Новите картини“ на Галерия „Лоранъ“ – изложба, живопис

„Новите картини“ на Галерия „Лоранъ“ – изложба, живопис

Изложба живопис

„Новите картини“

на Галерия „Лоранъ“

 

01 август – 01 септември 2017

 

Галерия ЛОРАНЪ – ул. „Оборище” 16

Изложбата „Новите картини”, с непоказвани творби от колекцията на галерия „Лоранъ”, е важен пътеводител в света на култивирания ценител с интерес към художественото ни наследство и автентичните стойности в изкуството. Съставена е от творби на едни от най-добрите български живописци от началото на ХХ в. като: Марин Устагенов, Борис Денев, Данаил Дечев, Жорж Папазов, Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков и др. Към добре известните със стилистиката и живописните си модели автори можем да добавим и недотам популярните Слави Генев, Карл Йорданов и Кочо Гърнев. Сборната експозиция обобщава, допълва и дава важни данни за историята на българското изкуство и визуалното ни възприятие, носи ценна информация за зрители и специалисти. С необичайното си съчетание на нови постъпления от месец август прави необходимото зрителите да потънат в духа на изкуството от миналия век.

Изложбата е в синхрон с основната мисия на галерията да дава възможност за популяризиране и излагане на ценни произведения, които не са достояние на публиката, за да се дискутират, изследват и документират. Като всяко представяне от подобен род тя разказва несподелени истории за скрития живот на всяка една творба, който минава от ръка на ръка, от семейство в семейство, от колекция в колекция, пълен с история, която може да бъде споделена не само в художествен, но и в житейски план.

В този водовъртеж от светове е сигурно, че всеки посетител ще намери по нещо за себе си и всяко любопитство ще открие зависимости.

Ако леко повдигнем завесата на предстоящото ще видим че: Марин Устагенов е представен с ловна сцена, изпълнена с доза зографски наивитет, но в духа на родната академична школа.

Богатство на надчовешки внушения има в малко известния библейски цикъл на Слави Генев. Той е забулен в мистика и недоизказаност. Посветен е на Страстната седмица и е правен при престоя на художника в Германия.

Добре познаваме причудливите форми, деформации и гледни точки на самобитния Казаков, тук той е изцяло себе си, но с образа на изкусителна мома.

Един от акцентите в експозицията е работата на Жорж Папазов с есенни мотиви, която е донесена от Франция. Творбата е публикувана в няколко издания за художника.

Знаем, че пътуването е вечно вдъхновение за художниците и постоянно предизвикателство за фината им чувствителност, пример за това са картините на Марио Жеков от Истанбул и на Карл Йорданов от Венеция.

В произведението си забележителната Славка Денева е постигнала дълбоки живописни стойности и въпреки че е перфектна във видимото ни препраща отвъд него. В комбинацията от сложни планове и свободна конструкция тя ни демонстрира деликатност и мощ.

Не можем да подминем работата на Найден Петков, която го разкрива изящен в изказа и в неподражаемото му амплоа на пейзажист. Неговата панорама ни очарова със сложната землистост на цветовете, но претворена и достигаща до усет за въздушност.

Съставена по принцип за ценители, изложбата „Новите картини” развива концепцията за експониране на нови придобивки. Тя е интересна, освен за верните приятели на галерията – купувачите и за познавачи, изкуствоведи, изследователи и студенти. Работите в нея освен с висока художествена, дори бихме я нарекли музейна стойност са истинско изкушение за колекционерите.

Всички произведения, които се показват за първи път, могат да се видят през целия месец август в салона на галерията в гр. София на ул. „Оборище” 16. Изложбата се съпътства от представителен каталог, който допълва и обогатява представата за „Новите картини” на галерията.