„Европа в една софийска улица“ – празник на изкуствата на ул. „Цар Самуил“, 30 септември 2017

„Европа в една софийска улица“ – празник на изкуствата на ул. „Цар Самуил“, 30 септември 2017

 

На 30 септември на ул. „Самуил” ще има „паркирани” скулптури вместо коли

 

На 30 септември улица „Самуил”, между „Денкоглу” и „Солунска” ще стане зона само за изкуство. От 11 до 19 часа там ще бъде осъществен проектът „Европа в една софийска улица”. Галериите „Париж”, „Астри”, „Контраст” и други, къщата – музей Борис Христов, от НГПИ „Св. Лука” ще представят изложби свързани с български и чуждестранни художници, живеещи и работещи в Европа, а учениците ще рисуват улицата и на улицата, която ще бъде свободна от коли. Скулптурите на улицата ще бъдат на Мартиан Табаков – един от най-изявените млади творци.

Арт-къща и музей „Куклите“ ще даде възможност за безплатно разглеждане на музея и изложбата с над 300 антикварни кукли на Василий Гордиенко през целия ден, ще създаде и импровизирана работилница за изработка на кукли с български фолклорни мотиви. Децата ще могат да се снимат сред куклите.

Ще звучи музика от композитори и изпълнители, живели, живеещи или имащи отношение към това място – композиторът Димитър Ненов, диригентът и композитор Емил Табаков, кавалджията Теодосий Спасов, пианистката Полина Антонова, виолончелистът Анатоли Кръстев, композиторът Георги Арнаудов и ред други по-млади художници и музиканти – Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Иван Стефанов… Входът е свободен през целия ден и всички са добре дошли.

Проектът „Европа в една софийска улица” се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 от фондация „Въпреки” в партньорство с район „Триадица“, НГПИ „Св. Лука“, ИИИ на БАН.

 

logo-programa-evropa-i-fondacia-vapreki-2017Фондация Въпреки - Стефан Джамбазов и Зелма Алмалех

 

Подробна информация ще получите от програмата на събитието:

 

 

ПРОГРАМА

11 часа – Откриване, кратък концерт на улицата от виолончелистите проф. Анатоли Кръстев и Атанас Кръстев

13 часа – Изпълнения на пианистката Полина Антонова на произведения от Димитър Ненов на пианото в къщата – музей „Борис Христов”

14 часа – Излъчване запис на диска на Концерт за пиано от Димитър Ненов в изпълнение на Иво Върбанов с Шотландски кралски национален оркестър под диригентството на Емил Табаков в къщата – музей „Борис Христов”

15 часа – Среща с Емил Табаков и композитора Георги Арнаудов в къщата – музей „Борис Христов” за музиката на Димитър Ненов

16 часа – Изпълнения на Теодосий Спасов, кавал и глас; Христиан Цвятков, китара; Генадий Рашков, ударни в двора на къщата – музей „Борис Христов”

17 часа – Изпълнения на Мартиан Табаков и Мартин Трифонов с техни специални скулптурни инструменти на улицата

18 часа – Изпълнения на група „Фройд” – Михаил Недялков – бас китара, Иван Станчев – саксофон, Кристиян Сергинов – барабани, Иван Стефанов – китара и вокали

През цялото време ще работят галериите на улицата – „Париж”, „Астри” и „Контраст” с експозиции представящи наши художници, работещи в Европа и на европейски художници. На улицата ще бъдат експонирани творби на учениците от Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” по темата „пиано”, а самите те ще рисуват на живо. На улицата ще бъдат показани и скулптурни творби на Мартиан Табаков.

В рамките на хепънинга „Европа в една софийска улица“ Галерия „Астри” представя: 1. „Мислена линия“- изложба живопис на Милена Матева, българска художничка, която от повече от 20 години живее, работи и се реализира в Испания. Вернисаж от 16.00 до 19.00 часа. 2.„Преподаватели и ученици“ от музикална школа City Music School , София, ул.“Граф Игнатиев“ 26 ще свирят от 12.00 часа. Преподаватели: Димитър Тонев (китара) ,Тодор Танков (китара) и Венера Дзикова (пиано) . 3. „Грънчарско колело“ – ателие по керамика на открито в двора на галерията с Руслана и Тодор – от 11.00 до 13.00 и 16.00 – 19.00 часа.

На 30 септември в галерия „Париж“ ще се открие самостоятелна изложба на художника Петър Димов. Авторът ще покаже новите си творби, обединени под заглавието „Голямото пътуване“. Пасторални и сюрреалистични сюжети, нарисувани с оригинална техника в стил наивизъм. В галерия „Контраст” е подредена изложбата „Завръщането „Викът“ на Нунцио Биббò” – рисунки и графики.

А Арт-къща и музей „Куклите“ ще даде възможност за безплатно разглеждане на музея през целия ден. Предлагат и своя програма: 14,30 ч. – Работилница за изработка на кукли с български фолклорни мотиви; 16, 00 ч. – изложба на 300 антикварни български кукли от колекцията на Василий Гордиенко; Възможност за арт фотографии сред куклите. Призовават децата да бъдат облечени в български народни носии.

Центърът за изкуства Арт лаборатория на съседната улица „Ивайло” 1 ще се включи с експерименталните живописни картини на Юлиан Станкулов. Посетителите ще могат да изпробват различни устройства за прехвърляне на изображението. Тези устройства и експерименти са част от изследваната от художника тема за деформацията на изображението, която ще защити като докторант към Националната художествена академия. За първи път за посещение ще бъде отворен и двор „Спокойствие“ където младите български поети Теодора Тотева и Георги Гаврилов ще четат поезия изрисувани като живи картини.