“Островът по обед” – живопис от Катрин Томова в галерия СТУБЕЛ

“Островът по обед” – живопис от Катрин Томова в галерия СТУБЕЛ

Галерия СТУБЕЛ

представя

 Катрин Томова

ОСТРОВЪТ ПО ОБЕД

изложба, живопис

13 – 29 март 2018

Откриване: 13 март 2018, 18.30 часа –  Галерия “Стубел” – ул. Коста Лулчев № 2-В

С новия си изложбен проект в столичната галерия „Стубел“ (ул. Коста Лулчев № 2-В) Катрин Томова отново се завръща към отдавна предпочитаното си артистично амплоа – големите формати в нефигуративната живопис. Експозицията е наречена от художничката „Островът по обед“ и названието като че ли търси алюзия с прочутия разказ на Кортасар, но магично-сюрреалните видения на големия латиноамерикански писател при нея са само отправна точка. В своя контакт с живописта като медиум за творчески израз авторката превръща мащабните си платна в партитури на духовните пътешествия, които освободената емоция фиксира в образи. При това образи, несрещани в „реалната“ действителност; образи, странстващи в паралелните реалности на подсъзнанието, на усещанията, на хармонии и синкопи от определен вид интелектуална и емоционална сетивност. Затова правенето и възприемането на „абстрактни“ картини има най-близък паралел със създаването и възприемането на музиката, допълнено с фиксирани в конкретен момент изображения, композиции и цветности. „Островът“ в живописта на Катрин Томова е метафора на самотните пътешествия на творчеството, които преследват самоопознаване и познание за неща, хора и изживявания, намиращи се отвъд хоризонта на известното до момента. А зад всеки хоризонт има непознати острови. За онези, притежаващи достатъчно силно желание да ги търсят.

—————————–

Катрин ТОМОВА е родена на 24 април 1967 в София.

Художественото образование и практика е получава през годините, в които е посещава школата по живопис, организирана от вицепрезидента на Есенния салон Пиер Рамел в Париж, по време да пребиваването си там между 1989 до 1991 г.

Първите си две самостоятелни изложби показва през 1988 и 1989 г. в Младежкия театър в София. Следват четири последователни участия в парижкия Есенен салон (1989, 1990, 1991 и 1992) и участия в Представителната изложба на български художници във Франция през 1991.

Включена е с репродукция на своя картина в издадения юбилеен албум по случай 100-годишнината на Есенния салон като най-млад участник в него.

Излагала е свои творби в съществувалите по онова време търговски галерии в софийските хотели „Рила“ и „Интерконтинентал“ (1992). През 1993 г. по покана на галерия „Аполон и Меркурий“ показва голяма самостоятелна изложба на Шипка 6.