МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА СТЪКЛОТО – 2021

МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА СТЪКЛОТО – 2021

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ


представя

МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА СТЪКЛОТО – 2021

6 октомври – 7 ноември 2021

Под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев
Квадрат 500, пред атриума и в панорамната зала на 6 етаж – Пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ №1

Третото издание на Международното биенале на стъклото разширява обхвата си и представя 158 автори от 41 страни в експозиционни пространства на Квадрат 500 и Нов български университет. Съорганизатор е Националната галерия.
На традиционния вече форум, с извоювано място на международната арт сцена, рамо до рамо застават професори и студенти, именити художници и дебютанти, селектирани автори и специални гости. Магичната стъклена маса обединява в експозицията в Квадрат 500 географски проекции, национално и етносно разнообразие, индивидуални емоции и универсални послания. Жанровото многообразие и широкият технологичен диапазон от майсторското владеене на традиционни техники и класически способи, през богатството на експериментални практики и използването на нови материали и медии, ще предизвика публиката да съпреживее пълната гама от емоции, философски и социални аспекти на съвременното изкуство.

Събитието се осъществява с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България, Министерството на външните работи на Чешката република, посолствата на Нидерландия, Руската федерация и Чешката република в България, културните институти на Италия и Унгария в София, Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ, фондациите „Тианадера“, “Next Generation Bulgaria” и “Американска фондация за България”, Bohemia Machine s.r.o. (Bomma) и Lounjee.