КО-ОП и Swimming Pool представят новия проект на украинската артистка и активистка Дария Пугачова

КО-ОП и Swimming Pool представят новия проект на украинската артистка и активистка Дария Пугачова

МИКРОКОСМОС – НЕБЕТО НА ВОЙНАТА

Откриване на МИКРОКОСМОС в KO-OП: 12 юли (вторник), 19 ч.
Изложбата може да бъде видяна до 02.08.2022 г.
Откриване на НЕБЕТО НА ВОЙНАТА в Swimming Pool: 27 юли (сряда), 19 ч.
Изложбата може да бъде видяна до 04.09.2022 г.

От края на март 2022 г. Дария Пугачова живее в София. С началото на войната в Украйна, тя напуска страна си и идва тук, където има възможност да продължи работата си като артист. В двете пространства ще може да видите два проекта на артистката – първият тя завършва малко преди началото на войната; другият Дария развива изцяло в София по време на първите месеци на военни действия.

Микрокосмос – в KO-OП


Микрокосмос е документален проект за живота в постсъветския квартал Половки в Полтава, Украйна, от края на 2021 г. Артистката изследва квартала като космонавт и разговаря с жителите на Половки за техните мечти, живот и спомени от детството им в междублоковите пространства. След срещите си, артистката прави пърформанс на стадиона и символично изстрелва мечтите им в космоса.

“Междублоковото пространство е модел на Вселената.
Хората са като планети в него; всеки има своя орбита.
Микрокосмосите се образуват и преплитат, а звездите се раждат и изгасват.
И всеки град в Украйна има своето междублоково пространство – своя микрокосмос.
Разкажете ми за вашето междублоково пространство; разкажете ми за вашата мечта.
Ние ще я изстреляме в небето.
Аз съм част от космоса,
също като вас.

Небето на войната – в Swimming Pool


Небето на войната е небе на заплахата, или в това се превръща небето на Украйна с началото на войната.
“Ще затворя небето, за да можеш да дишаш” е пърформанс който Дария Пугачова изпълнява като реакция към военните действия, които тя следи от София. В Swimming Pool ще видим документация на пърформанса, който се състоя в началото на юни в Борисовата градина в София. Първоначално пърформансът е планиран така, че да привлече хората да се присъединят и заедно да създадат символ на единство, преодоляване на различията и защита на украинското небе и народ. Впоследствие той се случва като изолирано действие без подкрепата на други хора – единствено като проява на собствената воля на артистката. Може би така той отразява още по-добре ситуацията в Украйна и България. Може би е трябвало да се достигне до точно този момент.
В изложбата има и едно друго небе – в пространството ще видите негови снимки, направени от онези, останали в Украйна. Тях артистката събира от началото на войната, като еманация на духа на свободата и единството на украинския народ.
“Продължаваме да гледаме небето и да вярваме в нашата победа.”
Дария Пугачова (1990) е художничка, пърформърка и активистка, родена в Ровно, Украйна. Учи архитектура в Киевския национален университет по строителство и архитектура. От 2013 г. до 2019 г. свири на барабани в групата Panivalkova. Преди войната живее и работи в Киев, където прави пърформанси в публични пространства. В проектите си Дария използва партисипаторни практики, за да обедини общностите и да интегрира изкуството в ежедневието. Тя изследва темите за трансформацията на мястото и обществото чрез прякото присъствие на артиста. В края на март Дария е поканена за резидент в Радар София.
Пърформансът “Ще затворя небето, за да можеш да дишаш” е продуциран от Радар София в рамките на фестивала New Stages Southeast, организиран от Гьоте-Институт.


Обиколка с артистката из двете изложбени пространства ще започне в КО-ОП на 28 юли (четвъртък), от 18.30 и ще продължи в Swimming Pool до 20.30 ч.

KO-OП и Swimming Pool са подкрепени през 2022 от Едногодишен гранд на Национален фонд “Култура”.