post-title event-title 90 години Галилей Симеонов – изложба в Галерия АКАДЕМИЯno noПродължителност: 2019-07-19 - 2019-07-30

90 години Галилей Симеонов – изложба в Галерия АКАДЕМИЯ

Продължителност: -

Галерия АКАДЕМИЯ

представя

90 години Галилей Симеонов

графика, колажи, рисунки

19 – 30 юли 2019

Откриване 19.07.2019, 18:00 ч. – галерия „Академия“ – ул. „Шипка“ 1, София

 

Изложбата представя значителна част от творчеството на художника и дългогодишен преподавател в специалност Графика на Националната художествена академия.

Изложбата е инициирана и организирана от Диана и Емил Дойнови, с подкрепата на фондация „Доцент Борислав Великов – Монтана“.

Сред представените творби са едни от най-известните произведения на художника, посветени на важни исторически събития и личности, както и графики и рисунки, вдъхновени от тежкия труд на българския селянин и красотата на българската природа.

Галилей Симеонов, известен и с името си Никола Цветин, е роден на 22 юни 1929 г. в с. Гаврил Геново, област Монтана.

Завършва гимназия в Берковица, където учи с Йордан Радичков. През 1960 г. завършва специалност „Илюстрация“ в Художествената академия, при проф. Илия Бешков. Работи в областта на графиката. Участва в общи художествени изложби в страната и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина. Член на Съюза на българските художници. В периода 1968-1974 г. е творчески секретар на Окръжната група на художниците.

През 1990 година проф. Галилей Симеонов се завръща към своите корени, земята и родното село, където обгърнат от красотата на природата, продължава да твори и създава своето пълно с живот изкуство.

 

Galilei Simeonov - izlozhba v Galeria Akademia-2019

 

Местоположение: Галерия АКАДЕМИЯ - ул. „Шипка“ 1, София

Още актуални изложби

Зареждане на …