post-title event-title Аксиния Пейчева – „Картография на травмата“ в ИСИ-Софияno noПродължителност: 2018-10-31 - 2018-12-08

Аксиния Пейчева – „Картография на травмата“ в ИСИ-София

Продължителност: -

ИНСТИТУТЪТ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО – СОФИЯ

представя

АКСИНИЯ ПЕЙЧЕВА

КАРТОГРАФИЯ НА ТРАВМАТА

самостоятелна изложба

31 октомври –  08 декември 2018

Откриване: сряда, 31 октомври, 18 ч. – бул. Васил Левски 134 (вход откъм ул. Екзарх Йосиф)

 

Интердисциплинарният проект на Аксиния Пейчева „Картография на травмата“ си поставя за цел изследване по темата за физическата болка, търсене на визуални следи, оставени от травматични събития – проекцията им върху тялото, реакцията спрямо тях на организма, начина, по който клетките на живото същество се пренареждат след вече случилото се.

Продукт на това изследване е създаването, в крайна сметка, на т.нар. визуална карта. Обекти на изследването са бездомни животни, преживели докато живеят на улицата стресови ситуации – от безобидни до доста по-сериозни – стрелба, например, които имат трайно въздействие върху живота им и понякога се оказват фатални. Използвайки картография, компютърна геометрия и хематология, тези „карти“ се опитват да вникнат в дълбочината на случилото се. Понякога травматичният процес е резултат от съзнателно причинена вреда, понякога неговата етиология е неясна, но съзнанието за продължаващото страдание и визуалните следи, които то оставя след себе си, остава все така важно. Авторката от години е въвлечена в спасяването и подпомагането на домашни и други градски животни, често обект на човешката агресия или пренебрежение. В основата на проекта е личният й всекидневен сблъсък с болката, която няма словесен израз.

Методологията на проекта съчетава различни варианти изследване, принадлежащи както на изкуството, така и на научни дисциплини. Обвързването с тези две основни области – изкуство и наука, довежда в крайна сметка до създаването на образ – графичен или пластичен, стремящ се да разбере вътрешната логика и структура на събитията. Или, с други думи, да създаде карта на травмата. Карта, в която темата за страданието може да се проследи и да стане (малко) по-разбираема, преведена на езика на визуалното.

Куратор: Лъчезар Бояджиев

 

***************

Аксиния Пейчева е родена в Кюстендил през 1990 г. Живее и работи в София. В момента е докторант в НХА. Завършва образователната програма за млади художници „Близки срещи – визуални диалози school4artists“ на ИСИ – София, (2017), образователно квалификационна степен магистър „Стенопис” в НХА (2015) и образователно квалификационна степен бакалавър „Стенопис” НХА (2013).

“LUCUS” е първата й самостоятелна изложба, която тя представя в незастроената част на галерия “Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил през 2017 г., а след това и в Карлсруе, Германия в началото на 2018 г. Сред участията й в групови изложби са: School4artists, Галерия ИСИ, София с куратори Яра Бубнова, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев (2017); Водната кула Артфест (2016) с куратор Ния Пушкарова; LUMMIX Light Art Fest (2016), Баня Старинна, Пловдив с куратор Емил Миразчиев; DA Fest, София (2015); „Усещане за Вселена“ (2014), Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Re:” с куратор Цветана Иванова.

Местоположение: Галерия ИСИ - бул. Васил Левски 134 (вход откъм ул. Екзарх Йосиф)

Още актуални изложби

Зареждане на …