post-title event-title „АКЦЕНТИ“ – Есенна изложба в Галерия СЕЗОНИno noПродължителност: 2019-09-30 - 2019-10-07

„АКЦЕНТИ“ – Есенна изложба в Галерия СЕЗОНИ

Продължителност: -

Галерия СЕЗОНИ

представя

АКЦЕНТИ

сборна изложба с произведения от колекцията на галерията

30 септември – 7 октомври 2019

 

Галерия Сезони по традиция предлага сезонни изложби, чрез които предоставя възможност на публиката да се запознае отблизо с живописни и скулптурни произведения на български автори избрани от богатата й колекция. Една от целите на есенната изложба „Акценти“ е да бъдат съпоставени различни творчески погледи в тяхното многообразие и връзката помежду им, както и да напомни за някои емблематични автори на българското изобразително изкуство.

Един от тези емблематични автори е Димитър Киров (ДиКиро), чийто творбите се намират в музей и частни сбирки по целия свят. Произведението „Зима в стария град“ е един пейзаж в изложбата, който поставя акцент на предстоящата смяна на сезоните. ДиКиро, който често бива асоцииран с експлозията от цветове, обхващаща неговите платна, изпълва „Зима в стария град“ с яркия колорит на градските къщи, заобиколен от нежните бели нюанси на снега.

Голямата любов на Георги Баев към морето предопределя изборът на темата за водната стихия като смислова доминанта на цялото му творчество. Такъв е и сюжетът на творбата „Рибарски мрежи“, която може да бъде видяна в изложбата. Произведението напомня на зрителя за статичната красота на морето и за близостта на морския и небесния хоризонт.

По традиция в изложбата могат да се видят произведения на Магда Абазова, категоризирана като една от първите български модернистки. Дори най-абстрактните творби на Магда Абазова са ясно разбрани и обичани както от критиците, така и от публиката. Всички са „уловени“ от настроението на картината. Нейните произведения съчетават модернизъм и пластичност, сдържаност и естетизъм.

Акцент в тази изложба са предоставените скулптури на Ивайло Савов, едно от водещите и признати имена в българската скулптура. Неговите произведения са притежание на Националната Художествена галерия, София и на частни колекции в над 20 държави в Европа, САЩ, Индия, Япония, Куба, Малайзия и Канада.

Цанко Панов е още един любим автор на колекционерите, в тази изложба напомняме на почитателите на българското изобразително изкуство за този изключителен, дълбок, български художник, който повлия на съвременното българско изкуство с произведенията си. В експозицията са подбрани две произведения, които акцентират върху изострената сетивност на художника „Автопортрет“ и „Дъждовен ден“.

Любен Зидаров и един от неговите автопортрети. Още в зората на творческия си път Любен Зидаров си има почерк и не случайно е явление в българското изкуство, независимо дали става въпрос за картини или илюстрации, той всичко прави с лекота, сякаш на шега. Емблемата на самия Зидаров са неговите автопортрети: „Започнах да се рисувам без някакви особени цели. След това, като виждах всичко, което ме заобикаля, реших, че най-добре ще бъде видяното в другите хора да го прехвърля върху себе си. Така няма да имам разправии и неприятности, защото сам със себе си няма да мога да се скарам…“

В изложбата са включени и произведения от Иван Нинов, Мария Върбанова, Люсиен Димитров, Мария Чакърова и други имена.

 

Местоположение: Галерия СЕЗОНИ - ул. Кракра 2А (Дом на културата Средец)

Още актуални изложби

Зареждане на …