post-title event-title „Алтер Его“ – изложба на Добрин АТАНАСОВ в Галерия ЕТЮДno noПродължителност: 2020-03-10 - 2020-03-15

„Алтер Его“ – изложба на Добрин АТАНАСОВ в Галерия ЕТЮД

Продължителност: -

Галерия ЕТЮД

представя

ДОБРИН АТАНАСОВ

АЛТЕР ЕГО

10 – 15 март 2020

Откриване: 10 март, вторник, 18:30 часа – ул. Цанко Церковски 34 /площад Журналист/, София

 

На 10 март от 18.30 часа в галерия „Етюд“ се открива изложбата „Алтер его“ на художника Добрин Атанасов. Експозицията представя поредица от принтове на дигитално обработени рисунки. Очевидна в тях е инспирацията от изкуството на графитите, с разпознаваемата си естетика и знаковост. Правят впечатление силно стилизираните изображения в интензивни цветове, с характерна иконография. Изчистените до знак образи се преплитат с геометризирани декоративни елементи, съчетани в контрастни, дори понякога дисхармонични, цветови решения. В сюжетен план работите са заредени с хумор и ирония, нерядко изградени на базата на алогични съпоставки.

Авторът често преповтaря едни и същи сюжети в различни цветови вариации. Колажира вече ползвани елементи. Директно представя фрагменти и мотиви от творбите си като отделни произведения. В основата на този постмодернистки подход стоят възможностите на дигиталните графични инструменти. Чрез използването им се търси разширяване и надграждане параметрите на традиционното рисуване. В същото време тенденциозно се избягва замяната му с изцяло компютърно генериране на изображения.

Заглавието на изявата отразява нехарактерната за художника творческа посока, развивана извън основните му занимания в областта на концептуалното изкуство. Представеният цикълът от работи очертава съвършено различно визуално направление, далеч от традиционните измерения на творческите му реализации.

Добрин Атанасов е преподавател в катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Водещ е на редица дисциплини, свързани със съвременно изкуство и графичен дизайн. Зад гърба си има реализирани десетки художествени инсталации лендарт творби, кинетични и интерактивни произведения, видеа и дигитални принтове. Освен в България, има изяви в Германия, Италия, Чехия, Полша, Словакия, Естония, Румъния и Сърбия. Ежегоден организатор е на Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС“ и на значителна част от дейностите на сдруженията „АЛОС“ и „Изкуство в действие“. „Алтер его“ е седмата му самостоятелна изложба.

Местоположение: Галерия ЕТЮД - ул. Цанко Церковски 34 /площад Журналист/, София

Още актуални изложби

Зареждане на …