post-title event-title Ърбекс – изложба на Симеон Гайтанджиев във ФотоСинтезисno noПродължителност: 2020-02-24 - 2020-03-06

Ърбекс – изложба на Симеон Гайтанджиев във ФотоСинтезис

Продължителност: -

ФотоСинтезис, кафе-галерия

представя

Симеон Гайтанджиев

фотографска изложба

24 февруари – 6 март 2020

ФотоСинтезис, кафе-галерия – бул. „Васил Левски“ 57, София

Красотата е абстрактна характеристика, която може да се отнася за човек предмет или място. Тя е съвкупност от черти и елементи на даден обект, които предизвикват у зрителя чувство за съвършенство и щастие.  Няма общоприет стандарт за нея, тя варира в зависимост от културата, обществото и епохата. По същия начин тълкуваме и грозното. За дипломната си изложба озаглавена „Ърбекс“ Симеон Гайтанджиев заснема места в града и провинцията, които са далечни от мислите на повечето хора. Много хора биха ги отбягвали заради разрухата, която цари вътре или евентуалните опасности. Не трябва да забравяме, че някои от тези места някога са били красиви. Можем да си представим красотата на някой изоставен театър от началото на миналия век. Дори занемарен, с падаща мазилка и разрушен салон, той още носи някаква красота, която всеки от нас може да възприеме. За жалост повечето хора не се замислят, че можем да открием нещо вълнуващо и красиво в такова място и просто го отбягват. Заради тази предубеденост и незаинтересованост на хората, много прекрасни стари сгради са оставени да се разрушат от само себе си или биват унищожени, за да бъдат заменени с кичозна архитектура. Със своите снимки авторът цели да представи въпросните сгради и обекти в една напълно различна, приказна атмосфера, която да предизвика у зрителя носталгия и да го подтикне да опазва и обича значимите исторически сгради. Всички кадри той заснема в стари сгради и подземия в София и страната. Водещ елемент е призрачното човешко присъствие, което провокира у зрителя чувство за изминалото време.

Изложбените копия отпечатва на ръка, използвайки гумомаслен печат. Това е един от най-ранните фотографски процеси и спада към групата на алтернативните фотографски техники. При него авторът нанася светлочувствителна емулсия от гума арабика и калиев бихромат върху акварелна хартия. След това експонира контактно и мие копието с топла вода, така че да се образува безцветна релефна матрица. В следващата стъпка той нанася на ръка маслена боя, с която се формира финалното изображение.  За Симеон този процес най-добре допълва неговия тип фотография. Копията са с размер 60х40см, за да може зрителят наистина да се пренесе в изоставения обект и да се наслади още повече на драматичната красота, създадена от комбинацията на маслена боя и релефна акварелна хартия.

 

За автора:
Симеон Гайтанджиев прекарва последните 7 години, изучавайки фотография в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, като завършва магистърската програма на Академията през януари 2020 г. Работи професионално в сферата на продуктовата фотография и графичния дизайн. Още от ученическите му години любовта към историята го подтиква да изследва всевъзможните изоставени сгради, конструкции и подземия в родния му град София. Първоначално Симеон посещава изоставените локации, подтикнат от авантюризма, с цел да задоволи любопитството си, но с времето, откривайки необикновения им чар и вдъхновяващата атмосфера, която носят, започва да ги заснема любителски.

Точно този момент бележи и началото на неговата фотографска кариера и решението му да изучава професионално фотография. Няколко години по-късно той открива и различни aалтернативни фотографски техники и процеси и активно започва да експериментира с тях в творбите си.
Любимият му алтернативен процес и до днес остава гумомасленият печат, характерен със своя впечатляващ, релефен и жив характер, който кара обекти, сгради и конструкции да “оживяват” върху платното.
Именно с този фотографски процес, Симеон осъществява изцяло и своята изложба “Ърбекс”.

Местоположение: ФотоСинтезис, кафе-галерия - бул. "Васил Левски" 57, София

Още актуални изложби

Зареждане на …