post-title event-title АРХЕТИПИ – фотографии на Роджър Балън в КВАДРАТ 500no noПродължителност: 2018-11-13 - 2019-01-13

АРХЕТИПИ – фотографии на Роджър Балън в КВАДРАТ 500

Продължителност: -

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ /  КВАДРАТ 500

представя

РОДЖЪР БАЛЪН

АРХЕТИПИ

фотографска изложба

13 ноември 2018 – 13 януари 2019

Откриване на 13 ноември, вторник, 19:00 часа

Квадрат 500, зала 19 – Пл. „Св. Александър Невски“

Лекция на Роджър Балън на 15 ноември, четвъртък, 18:00 часа, Квадрат 500, V етаж

 

Един от най-значимите фотографи на ХХІ век, американецът Роджър Балън пристига за първи път в България, за да открие ретроспективната си изложба „Архетипи” в Националната галерия/Квадрат 500.

Осемдесет черно-бели фотографии, направени между 1982 и 2014 в Южна Африка ще бъдат показани в София и Пловдив. „Архетипи” е разказ за хаос, страхове, сенки, илюзии и всичко онова, от което сме направени. Изложбата коментира някои от най-разпространените архетипни състояния на човешката психика и ни води от тъмнината към светлината, от абсурда към иронията, от отчаянието към освобождаването.

„Във фотографиите ми преобладават символи от дълбоките нива на човешкото подсъзнание. Това е неукротимо място, което има собствени правила и функционира според свои закони. Фотографиите ми свързват моята същност с външния свят. Въпреки това има безкрайни възможности и от мен зависи да организирам света чрез фотоапарата. В общи линии съм човек, който превръща визуалния хаос във визуална съгласуваност”, казва артистът.

Балън е сърежисьор и арт директор на видеоклипа „I Fink U Freeky“, който бележи началото на съвместната му работа с групата Die Antwoord. С характерната си естетика и провокативност, артистът се превръща в един от най-влиятелните фотографи, харесван от всяко следващо поколение, което разпознава изкуството му като житейска философия и символ на времето, в което живеем.

Изображенията му са съвкупност от хора, животни, рисунки, инсталации, които изграждат свят на границата между реалността и фикцията.

 

 

 

Местоположение: КВАДРАТ 500, зала 19 - Пл. „Св. Александър Невски“

Още актуални изложби

Зареждане на …