post-title event-title АВТОПОРТРЕТИ – творби на ВЕРА НЕДКОВА и ДЕНИЦА БОЕВАno noПродължителност: 2020-02-12 - 2020-09-27

АВТОПОРТРЕТИ – творби на ВЕРА НЕДКОВА и ДЕНИЦА БОЕВА

Продължителност: -

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ

Къща музей „Вера Недкова“

представя

ВЕРА НЕДКОВА и ДЕНИЦА БОЕВА

АВТОПОРТРЕТИ

изложба, живопис

12 февруари – 27 септември 2020

Откриване на 12 февруари, сряда, в 18.00 часа – ул. „11-ти август“ 2, ІІ етаж

 

Експозицията включва автопортрети на Вера Недкова от средата на 1920-те до 1960-те (от колекцията на Националната галерия) и автопортрети и инсталация на младата художничка Деница Боева.

Програмата „В дома на Вера Недкова“ стартира през 2019 с „диалог“ между Анна Бояджиева и ранни творби на Вера Недкова, посветени на женската фигура и чувствителност.

Настоящата изложба продължава посоката на търсене и представяне на различни гледни точки на съвременни автори в атмосферата на дома на Вера Недкова. Мястото е изпълнено с много спомени и белязано от интелектуалното и творческо присъствие на авторката. Платната й ни потапят в духа на времето, в което е живяла и ни разкриват богатството на нейната личност и талант. Любопитна и аналитично настроена към промените в света, който я заобикаля, тя рисува себе си многократно във всички етапи от развитието си като художник. Избраните автопортрети пораждат въпроси за съдбата и философията на твореца.

Деница Боева е сред номинираните за наградата на фондация „Стоян Камбарев“ за полет в изкуството през 2019. Ученичка на Анна Бояджиева, тя създава инсталации и пространствените обекти, като използва различни материали. Нейните автопортрети са изпълнени в смесена техника, а светлинната й инсталация е изградена от текстилни нишки.

 

Местоположение: Къща музей „Вера Недкова“ - ул. „11-ти август“ 2, ІІ етаж

Още актуални изложби

Зареждане на …