post-title event-title „България през стъклото на времето“ – фотографска изложба в КВАДРАТ 500no noПродължителност: 2019-02-08 - 2019-04-07

„България през стъклото на времето“ – фотографска изложба в КВАДРАТ 500

Продължителност: -

Национална Галерия

КВАДРАТ 500

и

ФОНДАЦИЯ „ЦЕННОСТИ“

под председателството на г-жа Антонина Стоянова

представят

БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ СТЪКЛОТО НА ВРЕМЕТО

фотографска изложба

8 февруари – 7 април 2019

Откриване на 8 февруари, петък, 18.00 – Квадрат 500, зала 19

Пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1

С изключителната подкрепа на г-жа Нели Беширова

 

„България през стъклото на времето“ е нестандартен като замисъл, новаторски като концепция и съвременен като реализация проект на фондация „Ценности“. Фотоизложбата осветява мозайката от документални кадри от България през 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията представя исторически, етнографски и географски детайли в контекста на европейските ценности. „Старото“ се фокусира от прожектора на времето, осветява се от средствата на „новото“.

Знаковото събитие, предшестващо тази изложба, е една дипломатическа и човешка среща преди 20 години. Историята на 36 артефакти е необичайна. През 1999 италианската аристократка от български произход Надежда Близнаков дарява на тогавашната ни първа дама и дипломат от кариерата г-жа Антонина Стоянова семейна реликва – фотографски плаки, принадлежали на нейния дядо Марко Близнаков. Той е един от основоположниците на пристанищното дело в България. Ерудираният българин е изпратен от цар Фердинанд на специализация в Италия. Там Близнаков се влюбва в девойка от благородническо потекло – Петронела Венециани. Той става почетен консул на родината си в Италия и със стъклените плаки, които могат да бъдат наречени „дядото на диапозитива“, публично разказва за красотите на своята земя.

С времето Близнаков се превръща в родоначалник на фамилия, дала на Италия цяла плеяда от дипломати. А благосклонната съдба изпраща като учител по английски на дъщерите му не кой да е, а легендарния писател, един от кръстниците на модерния роман – Джеймс Джойс. Дарителката на ценната колекция Надежда Близнаков присъства в експозицията „на живо“ чрез заснетото с нея интервю в Италия от Милена Кънева и Ирина Дилкова.

Г-жа Антонина Стоянова и фондация „Ценности“ с изключителната подкрепа на бизнес дамата Нели Беширова представят изложба със завладяваща история и образност, дават възможност да преоткрием културното си наследство, обичаи и занаяти, бит и душевност, да свържем събития и хора от България през стъклото на времето.

  • Куратор: д-р Райна Дамяни
  • Координатор на проекта: Магдалена Гигова
  • Филм: Милена Кънева, Ирина Дилкова
  • Консултант-етнограф: Анелия Милушева
  • Консултант-фотограф: Иво Хаджимишев

 

Местоположение: КВАДРАТ 500, зала 19 - Пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1

Още актуални изложби

Зареждане на …