post-title event-title „Да извадиш от забвение“ – изложба с непознати творби на Иван Иванов-Иванич в Салона на БНП Парибаno noПродължителност: 2019-10-22 - 2019-11-05

„Да извадиш от забвение“ – изложба с непознати творби на Иван Иванов-Иванич в Салона на БНП Париба

Продължителност: -

БНП Париба

представя

„Да извадиш от забвение“

изложба с непознати творби на Иван Иванов-Иванич

22 октомври – 5 ноември 2019

Бул. Цар Освободител 2, София

На 22 октомври в Салона на БНП Париба в София бе открита изложбата „Да извадиш от забвение“, която представя непознати творби на именития художник Иван Иванов-Иванич. Куратор на изложбата е професор Аксиния Джурова. Събитието е съвместна инициатива на БНП Париба и френско-българската асоциация „АРТАВЕНИР“.

Представената колекция е предоставена изцяло от наследниците на художника. Тя е една прецизна извадка от запазеното до днес впечатляващо изкуство на един от учениците на Иван Мърквичка и възможност да бъде извадено от забвение неговото творчество, доскоро достъпно предимно за частни колекции и специалисти.

„Обичам с необикновена сила изкуството…”, така завършва автобиографията си родения през 1879 г. в град Видин художник Иван Иванов-Иванич. Той учи в класа на проф. Иван Мърквичка в Държавното художествено рисувално училище. След това заминава за Букурещ, където завършва Академията по изкуствата. През 1919 г. е сред основателите на Дружеството на независимите художници. Умира през 1966 г. в София.

За Иван Иванов може да се каже, че е от така нареченото „фронтово поколение“, минало през трите войни в началото на XX век – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война – отразило бойните действия в акварели, рисунки и масло. Характерни за творчеството на Иван Иванов са битовите композиции и пейзажите. Пазарите, с тяхната пъстрота и колоритни образи, са му любима тема. С еднакво майсторство той създава монументални сцени, запечатали стотици динамични образи по пазари и кръстопътища, и нежни акварели с пътеписно звучене.

 

Otkrivane Izlozhba na I.Ivanov-Ivanich v BNP Paribas

 

Местоположение: БНП Париба - бул. Цар Освободител 2, София

Още актуални изложби

Зареждане на …