post-title event-title „Да си спомним за Савата“ – изложба на випуск 1978 г. от Художествената гимназияno noПродължителност: 2019-06-17 - 2019-07-12

„Да си спомним за Савата“ – изложба на випуск 1978 г. от Художествената гимназия

Продължителност: -

Галерия ДЕБЮТ

представя

„Да си спомним за Савата“

изложба на випуск 1978 г. от Художествената гимназия

17 юни – 12 юли 2019

Откриване: 17 юни 2019, 18 часа – бул.“В.Левски“ 62, София

 

Освен Художник с главна буква Сава Савов беше и Учител с главна буква. Той беше учител в ХГ „Илия Петров“, но не просто учеше учениците си на живопис, а възпитаваше творци със своя индивидуалност и отношение към изкуството.

Идеята на настоящата изложба е да си спомним за Савата чрез работите на ученици от неговия клас, випуск 1978 г.

Освен произведения на Сава Савов, в експозицията ще видите творби на неговите възпитаници: Албена Христова, Велислав Минеков, Жани Станков, Жаниели Станков, Каля Зографова, Марта Левчева, Надежда Лилова, Николай Спасов, Поля Литова, Райко Божинов, Спас Киричев, Татяна Карамалакова, Тодор Пипиков и Цвятко Остоич.

„….Сава Савов беше в авангарда на младото поколение, което навлезе в нашия художествен живот през седемдесетте години на миналия век. Неспокойствието, темпераментът, психологическата вглъбеност, задъханото търсене на нов живописен изказ – това са характерните белези и отличителни черти на изкуството на Сава Савов през тези години и след това – до края.
През изминалите години, независимо от разнопосочните ветрове и климатичните промени в нашето общество, независимо от оценките за създаденото от него, които не винаги бяха справедливи, Сава Савов беше и си остава Художник с главна буква. Верен на себе си, верен на своите пристрастия. Със своята красива и богата на цветове и образи живопис, с неповторимата си чувствителност, сътвореното и оставено като наследство от Сава Савов винаги ще има достойно място в съвременното българско изкуство.“
Георги Шапкаров

 

Sava Savov - kartina

Sava SAVOV

Местоположение: Галерия ДЕБЮТ - бул."В.Левски" 62, София

Още актуални изложби

Зареждане на …