post-title event-title “DEAD END“ – проект на Димитър Митовски в галерия ONE MONEVno noПродължителност: 2019-02-21 - 2019-03-15

“DEAD END“ – проект на Димитър Митовски в галерия ONE MONEV

Продължителност: -

Галерия ONE MONEV

представя

Димитър Митовски

“DEAD END“

изложба, живопис

21 февруари – 15 март 2019

Откриване: 21 февруари /четвъртък/ 2019, 19 ч. – ул. Иван Вазов 14, София

 

Проектът “DEAD END“ е естествен резултат от идеята за продължението на сериала “Под прикритие“, създаден в периода 2011-2016.

​Димитър Митовски е познат на широката публика като режисъор, но малко се знае, че той започва своята кариера като художник прди повече от двадесет и пет години назад. Настоящата изложба е неговото завръщане в света на визуалното изкуство и повече от всякога вдъхновен и посветен в тази сфера на творчеството. В процеса на работата си върху сценария на сериала той паралелно рисува ескизи и бордове на някои ключови сцени, изгражда нова несъществуваща среда за героите, които попадат в паралелен свят – „Чистилището“. Рисуването визуализира много ясно представите му за това “място“, както го нарича в сценария. В периода на писане художника – режисьор натрупва достатъчно творби, които го провокират да започне да мисли за нещо по- мащабно, а именно изложба. За да се усети максимално визуалното им въздействие, те трябва да се нарисуват в голям формат с живописна техника. Така се ражда изложбата “ Dead end“. Тя представя 7 живописни диптиха , част от концептуалните му ескизи и части от сценария на филма, които предстои да заснеме.

“Изложбата трябва да се разглежда като самостоятелно произведение подчинено на принципите на визуалното изкуство “ споделя автора.

„Димитър Митовски е сред първите автори от Източна Европа, които експериментират и чрез възможностите на филмовото изкуство. По времето на “драматичния период” на прехода нашата телевизия в началото на 90-те години на миналия век провокира българския художник да се появи чрез самата нея с важно послание за обществеността. Четейки и разшифровайки социалните препратки от своя манифест на “пространственото движение за телевизия”, Митовски страстно защитава телевизията като художествена среда. Технологично задвижваните артисти в неговото краткотрайно пространствено движение на групите “Ръб” и “Диско95”, чийто идеолог и активен участник е той, често показват „нови форми на изкуство“ по телевизията, макар и определено пред молобройна публика. Все пак, те оказват своето влияние и на следващото поколение изразяващо се чрез нови медии, в това число и телевизията като субект, материал и среда за културни изяви.“

Десислава Зафирова / куратор/

Местоположение: Галерия ONE MONEV - ул. Иван Вазов 14, София

Още актуални изложби

Зареждане на …