post-title event-title „Face to Face“ – изложба на Станислава Стоянова и Радостина Догановаno noПродължителност: 2018-10-18 - 2018-11-03

„Face to Face“ – изложба на Станислава Стоянова и Радостина Доганова

Продължителност: -

[a] cube contemporary

представя

Станислава Стоянова и Радостина Доганова

„Face to Face“

изложба живопис и видео

18 октомври – 3 ноември 2018

Откриване: 18 октомври (четв.), 18:00 до 20:00 ч. – ул. Любен Каравелов 9, София

 

В своята феноменология на възприятието Мерло-Понти поставя виждането в центъра на перцептивното поле. Виждането като акт на осъществена съ-битийност, в който Аз-ът и Другия легитимират своето съ-съществуване, своето мутуално съ-пребиваване в единството на настоящето. Погледът е това интенционално съотнасяне, което ни отпраща към екзистенцията на Другия, като сигнализира не просто за обектното му съществуване, но и за духовната му наличност. Тематичната изложба „Face to Face” има за цел да проблематизира и обговори мястото на погледа в настоящата действителност, да ситуира погледа и виждането като неотменни феноменологични конституенти при осъществянето както на интерсубективната връзка с Другия, така и на опознаването на Другото, на чуждото, на маргиналното – от социална, от културна или хуманна гледна точка. Централен момент за изследването на тази културна другост е картината „Очи” на Радостина Доганова, която е вдъхновена от пребиваването на авторката в Индия и опознаването на културните, социални и религиозни различия между източната и европейската култура. В съзвучие с това, серията от картини „Вълните” на Станислава Стоянова, съпроводена от кратката видеоинсталация „Минава време”, проблематизира комплексната връзка на авторката с морето и неговата неизменна част от живота ѝ – от една страна, като символ на вдъхновение, от друга, като съкровен блян по търсенето на погледа на любимия.

Станимир Стоянов – Goldsmiths, University of London

Станислава Стоянова  е визуален артист,който живее и работи в София, България.През 1998 г. завършва Националната Художествена Академия в София. Има множество международни участия, сред които изложби в Италия (Венеция, Флоренция) и Лондон (Българския Културен Институт). През 2016 създава експерименталната арт платформа BLUESS art studio.

Радостина Доганова  живее и работи в Братислава,Словакия, където през 2001 т. завършва Художествената академия. Интересите и са предимно в областта на живописта. Авторката има множество изложби в България и чужбина. Нейни творби се намират в частни колекции и галерии в Австрия, Германия, Англия, Америка, Словакия.

Местоположение: [a] cube contemporary - ул. Любен Каравелов 9, София

Още актуални изложби

Зареждане на …