post-title event-title Георги МАРИНОВ – скулптури в Галерия СТУБЕЛno noПродължителност: 2019-11-18 - 2019-12-06

Георги МАРИНОВ – скулптури в Галерия СТУБЕЛ

Продължителност: -

Галерия СТУБЕЛ

представя

ГЕОРГИ МАРИНОВ

изложба, скулптура

18 ноември – 6 декември 2019

Вернисаж: 18 ноември 2019, 17 – 21 часа – ул. „Коста Лулчев“ 2В, София

 

На 18 ноември 2019 г. в столичната галерия „Стубел“ Георги Маринов открива своята поредна самостоятелна изложба, която лаконично е озаглавил „Скулптура”. В експозицията скулпторът представя три цикъла, върху които работи от години и които засягат теми, обединени от мисълта за фрагментарността в нашия живот. „Работейки върху камъка, нямаше как да не бъда повлиян от налагащата се житейска фрагментарност на нашето съвремие – съвремие, фокусирано върху дефиниран участък от цялото, от общото, загатвайки за конструктивното, без да дава достатъчна яснота”, разказва Георги Маринов.

Първият цикъл, „Паднали ангели”, е замислен от него отдавна, но идеята до този момент се въплъщава само във формата на скици. Предстоящата изложба го подтиква да я извае в материал. „Трудността за мен се състоеше не в позитивния завършек на библейската притча, а в непостоянството на човешкия характер”, казва авторът.

Серията „Воини” Георги Маринов работи от почти 20 години. Като под воин той не разбира войника, боеца, физическата мощ, а воина във всеки от нас. Воина като израз на преодоляването на препятствията в борбата със самия себе си.

„Отломки от времето” е другият цикъл, върху който скулпторът също работи отдавна. „Опитвам се да погледна, да изследвам натрупването на цивилизации като история и като изкуство чрез различни фрагментарни асоциации през погледа на съвремието”, обяснява своя замисъл Георги Маринов.

Експозицията включва 12 скулптури от камък и 12 рисунки, създадени от него през последната година.

 

 

За автора:

Роден през 1968 г. в Троян, Георги Маринов завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства в родния си град. През 1998 г. завършва скулптура в Национална художествена академия с магистърска степен в класа на проф. Борис Гондов.

Местоположение: Галерия СТУБЕЛ - ул. "Коста Лулчев" 2В, София

Още актуални изложби

Зареждане на …