post-title event-title „Гледки“ – тематична изложба в галерия ЛОРАНЪno noПродължителност: 2019-06-26 - 2019-07-26

„Гледки“ – тематична изложба в галерия ЛОРАНЪ

Продължителност: -

Галерия ЛОРАНЪ

представя

„Гледки“

тематична сборна изложба

26 юни – 26 юли 2019

Официално откриване не се предвижда

 

От 26 юни до 26 юли галерия „Лоранъ“ представя сборната, жанрова изложба „Гледки”. Това са пейзажи, които се вглеждат в селища, градове, махали или малки интимни кътчета. От платната надничат сгради, багрени къщи, плевни и мелници, скрити в дворове и зеленина. Повечето изгледи са без обитатели и социално оживление, в тях няма фабула и движение. Във всички обаче се чувства състоянието на момента и чисто авторовото присъствие. Сетивата на художника са проектирани върху платното.

Повечето от творбите са от известни места, които носят белега на българското. Те са като от един ретро, забавен каданс, в който обектите са разтопени от илюзорна нега. Няма игра на кадрите, няма сложност на композициите.

Подбраните автори са добре познатите на нашата публиката: Никола Кожухаров, Борис Денев, Марио Жеков, Йозеф Питер, Данаил Дечев, Георги Железаров, Георги Рубев, Иван Христов и др.

Сред тях интерес представляват великолепен созополски мотив на Марио Жеков, изпълнен с пастелна експресия на цвета, и малка по формат панорамна гледка към София на Борис Денев.

Като противовес на българското, за което говорихме, е работа от 1926 г. на Никола Кожухаров. Композицията се рее над покривите на Стария град и дворцовия комплекс Храдчани в Прага, над които се извисява силуетът на катедралата „Св. Вит“. Творбата е необичайна със своя пластичен език, сложен цвят и експресивна мазка. Последните едновременно с обобщените форми придават вглъбеност на чешката панорама.

Много често при споменаване на думата пейзаж зрителите си представят нещо леко и жизнено, но както има произведения подчертано лирични, така други са мрачни и понякога тягостни. Чисто градска студенина носи платното на Тодор Хаджиниколов. Пастелните тонове разкриват умора и тъга в изображенията на скупчени сгради и голи дървета. Подобно е настроението в картината на Йозеф Питер. В нея всички форми са поели от мъртвешкото зелено на кипарисите.

В експозиционното пространство се открояват градските пейзажи от Търново на двама различни като натюрел и идентичност автори Иван Христов и Кирил Станчев. И двете работи са с ниска гледна точка, а Търново е сякаш видима картина на историческо напластяване, със стъпаловидните си къщи.

Изненадва ни експресията в платното на Слави Генев. Самоковските къщи са предадени с една топла и движеща се цветност.

Ако за вас представените автори и техните „Гледки“ са интересни, заповядайте от 26 юни до 26 юли в салона ни на ул. „Оборище“ 16 в София.

 

Местоположение: Галерия ЛОРАНЪ - ул. „Оборище“ 16, София

Още актуални изложби

Зареждане на …