post-title event-title „ГРАДИНАТА С БУХАЛА“ – изложба на Невена Ангелова в Галерия АБСЕНТno noПродължителност: 2019-10-17 - 2019-10-31

„ГРАДИНАТА С БУХАЛА“ – изложба на Невена Ангелова в Галерия АБСЕНТ

Продължителност: -

Галерия АБСЕНТ

представя

НЕВЕНА АНГЕЛОВА

„ГРАДИНАТА С БУХАЛА“

самостоятелна изложба

17 – 31 октомври 2019

Откриване: 17 октомври 2019, 18:30 часа – ул. Цар Самуил 37, София

 

„Пиша, за да забавлявам детето в мен. Но желанието ми е историите ми да развличат по същия начин и другите деца.“
Астрид Линдгрен

Рисувам, за да забавлявам детето в мен – мога да перифразирам по този начин думите на шведската писателка. Или поне в случая с тази моя изложба. А и защото картините също разказват истории и то такива, за които съдателят им дори не подозира.
„ГРАДИНАТА С БУХАЛА“ /истории с бухалче и други хвъркати/ представя някои оригинали на илюстрации към вече издадени и няколко предстоящи детски издания „Топлото човече“ и „Какво е да си майка“ на Мая Дългъчева, „Чичо Чичопей“ на Янаки Петров, „Слонче с медальонче“ на Керана Ангелова.
И въпреки това не бих определила тази експозиция като изложба-илюстрация. В много от работите си позволих волност, преработих ги и ги доведох до един по-самостоятелен, картинен вид, откъснати от разказа на конкретния текст, за който първоначално са били създадени.
А други пък са направени като картини специално за тази колекция.
Въпреки че техниката не ми е основен фокус, обичам да експериментирам с материала. Смесвам различни средства – акрилни бои, цветни моливи, графит, туш. Работя върху картон, дърво, платно, колажирам, често прибягвам до използването на ръчна хартия, която сама си правя. Понякога апликирам дребни джунджурии от текстил, дърво, метал – обичам играта с 3D моменти.
Опитвам се да намеря баланса между това вълнуващите за художника в мен открития, често твърде екстравагантни, да не пречат на естественото възприемане на образа от детето. Ако трябва, обаче, да избирам дали да съм на всяка цена интересна, или да съм истинска, без колебание бих избрала второто.
Невена Ангелова

 


Невена Ангелова е родена през 1974 г. в гр. Бургас. 1999 г. завършва в Национална художествена академия „Николай Павлович“ специалност „Книга и печатна графика“. Има магистърска степен по „Изящни изкуства“. От 2008 е преподавател в катедра „Рисуване“ към същата академия.

Местоположение: Галерия АБСЕНТ - ул. Цар Самуил 37, София

Още актуални изложби

Зареждане на …