post-title event-title Художникът и морето“ – изложба на Стефан МАРКОВ в галерия СТУБЕЛno noПродължителност: 2020-02-24 - 2020-03-13

Художникът и морето“ – изложба на Стефан МАРКОВ в галерия СТУБЕЛ

Продължителност: -

Галерия СТУБЕЛ

представя

Стефан Марков

ХУДОЖНИКЪТ И МОРЕТО

самостоятелна изложба

24 февруари – 13 март 2020

Куратор на изложбата е проф. Ружа Маринска

Откриване: 24 февруари 2020, 18:30 часа – ул. „Коста Лулчев“ 2В, София

 

На 24 февруари в столичната галерия „Стубел“ се открива изложбата „Художникът и морето“ на художника Стефан Марков. Роден през 1940 година в Бургас, той учи във Френския пансион, а през 1967 завършва графика в Художествената академия в класа на проф. Евтим Томов. Морето, китарата, песните на Брасенс и изключителният усет за мяра допълват вродения талант и помагат на Стефан Марков да изгради собствен и добре разпознаваем стил в графиката и илюстрацията, а по-късно и в рисунката и живописта.

Близо 25 години от живота на художника са свързани с оформлението на списание ЛИК, а неговите илюстрации към „Записки по българските въстания“ на Захарий Стоянов и „Кентърбърийски разкази“ на Чосър са сред най-известните му изяви като илюстратор. Стефан Марков има над 30 самостоятелни изложби в София, Токио, Осака, Лисабон, Хелзинки, Сиатъл, Париж, Берлин, Москва и др.

Носител е на множество награди, сред които наградата „Борис Ангелушев“ (1986), сребърен плакет от Международното биенале на графиката във Варна (1991 и 1997), почетен диплом от Международния конкурс „Ел Ферол“ в Испания (1989 и 1991), приза на журито от Графичното биенале в Маастрихт, Холандия (1993) и наградата на журито от Международното триенале на графиката в Кайро (1997).

Стефан Марков си тръгва от този свят през 2000 година, а днес на негово име има учредена награда – плакет за млад график, която се връчва от Съюза на българските художници на ежегодната изложба „Малки графични форми“.

Експозицията „Художникът и морето“ включва творби, които художникът създава през последното десетилетие от своя живот: графики, акварели върху ръчно приготвена от автора хартия и живопис.

 

 

Местоположение: Галерия СТУБЕЛ - ул. "Коста Лулчев" 2В, София

Още актуални изложби

Зареждане на …