Sofia Art Galleries :: #ОстанетеСиВкъщи | #ОтговорниЗаедно

post-title event-title „Художникът среща писателя“ – изложба в Националната галерияno noПродължителност: 2017-12-21 - 2018-02-11

„Художникът среща писателя“ – изложба в Националната галерия

Продължителност: -

Националната Галерия

Националният Литературен Музей

представят

ХУДОЖНИКЪТ СРЕЩА ПИСАТЕЛЯ

Фрагменти от колекцията на Националния литературен музей

21 декември 2017 – 11 февруари 2018

Откриване на 21 декември, четвъртък, 18.00 часа

Двореца, пл. „Княз Александър І“

Изложбата е подготвена по повод на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Представени са интересни и непознати за публиката портрети, пейзажи и илюстрации от 49 художници, както и живописни и графични творби на писатели, изкушени от рисуването. Произведенията са доказателство за личните и творческите познанства между големи имена от българския интелектуален елит от следосвобожденската епоха до края на XX в. и несъмнено свидетелстват за тяхното талантливо присъствие на европейската творческа сцена.

Срещите между писатели и художници, съвместната им работа в областта на книгоиздаването, официалните и личните подаръци, приятелските жестове са знакови моменти от тяхното творческо всекидневие, но и от българския културен живот. Те могат да се проследят в подарявани на писатели картини и графики от Иван Мърквичка, Стоян Сотиров, Константин Щъркелов и др.; портрети на писатели от Петър Морозов, Александър Божинов, Борис Георгиев, Михаил Кръстев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, шаржове на Александър Добринов, илюстрации от Дечко Узунов, Румен Скорчев, Илия Петров, Симеон Венов, Харалампи Тачев, Васил Захариев, Вадим Лазаркевич и др. В експозицията са включени малко познати рисунки на Константин Величков, Чудомир, Николай Райнов, Сирак Скитник, Змей Горянин, Борис Шивачев, Димитър Димов, Андрей Германов, в които взаимно се преплитат двата таланта – на писател и на художник.

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

 

 

Местоположение: НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ - Двореца, пл. „Княз Александър І“

Още актуални изложби

Зареждане на …