post-title event-title „Идентичност между символика и цветове“ – изложба в Галерия АКАДЕМИЯno noПродължителност: 2018-03-20 - 2018-04-14

„Идентичност между символика и цветове“ – изложба в Галерия АКАДЕМИЯ

Продължителност: -

Италиански културен институт в София

Национална художествена академия – София

Ви канят на откриване на изложбата

Идентичност между символика и цветове

20 март – 14 април 2018

Откриване – 20 март 2018 (вторник), 18:00 часа – галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

По инициатива на Италианския културен институт в България, Национална художествена академия в София и Академия „Брера“ в Милано представят изложба, посветена на интерпретацията на цветовете в националните флагове на двете страни. Съвместният проект се провежда по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и творбите са изложени от 20 март до 14 април 2018 г. в галерия „Академия“ (галерията на Националната художествена академия). Така, под знака на бяло-зелено-червеното, преподаватели и студенти от двете академии създават провокираща симбиоза между мисловните траектории на националното и безкрайно сложните и многообразни полета на съвременното изкуство.

Експозицията включва работи на 30 художници от Академията за изящни изкуства в Брера (Милано) и на 22 преподаватели и студенти на Националната художествена академия в София.

В началото на XXI век, характеризиращ се с разгорещени дебати по темата за културното разнообразие, изложбата потвърждава значението на споделеното наследство, запазено в културата на всяка една страна по света, и на сравнението и диалога, които ни обединяват. От литографии до фотографии, минавайки през дигиталната графика и най-класическата рисунка, творците възстановят огромната художествена вселена, която преодолява териториалните граници в диалог между традиции и възприятия. Тази деконструкция на символа, в който националното знаме се е въплътил през последните векове и което изразява гордостта на собствената ни история, е дело на творческия гений, който остава отворен за света, но запазва идентичността си.

На събитието ще присъства Н.Пр. посланикът на Италия в България Стефано Балди, заедно с директора на Италианския културен институт г-жа Луиджина Педди и ректора на НХА, проф. Николай Драчев, които официално ще открият изложбата.

 

Местоположение: Галерия АКАДЕМИЯ - ул. „Шипка“ 1

Още актуални изложби

Зареждане на …