post-title event-title Илиес Белкайд – „Светлините на София” в галерия АБСЕНТno noПродължителност: 2018-05-31 - 2018-06-16

Илиес Белкайд – „Светлините на София” в галерия АБСЕНТ

Продължителност: -

Галерия АБСЕНТ

представя

Илиес Белкайд (Алжир)

„Светлините на София”

изложба, акварел

31 май – 16 юни 2018

Откриване: 31 май 2018 г., четв., 18:30 часа – ул. „Цар Самуил“ 37, София

 

На 31.05.2018 година /четвъртък / в акварелна галерия „Абсент”на ул. „Цар Самуил” 37 ще бъде открита втората самостоятелна изложба на алжирският художник Илиес Белкайд – „Светлините на София”.

Илиес Белкайд е роден на 16. Септември. 1981 г. в Ел Уеди, Алжир. От детството си е вдъхновен от калиграфията и картините на неговия баща. От 2010 г. работи и се развива в областта на акварелната техника. Негови картини се намират в частни колекции в Алжир, Англия, Холандия, Белгия, Франция и България.

Избрал да живее и твори в България, Илиес успява да покаже романтичната и изящна страна на София. Рисува я, тъй като за него тя е привлекателна на пръв поглед и изпълнена с красиви гледки. Споделя че, докато се разхожда из града не може да остане равнодушен към комбинацията от различните архитектурни стилове на старите сгради. Впечатлява се и обръща внимание на незабележими обекти от нашето ежедневие. Пример за това са трамваите, присъстващи в много от картините му. Така сме привикнали да ги виждаме около себе си, че съвсем сме забравили как определят облика на града ни със своя ретро вид.

Илиес е майстор в пресъздаването на градската атмосфера. Успява да използва дори тълпата като изразно средство. Умело борави със светлина и сянка и така София се превръща в магнетична, приглушена, пълна с романтизъм, носталгия и красота. В картините му ще разпознаете Софийската синагога, бул. „Витоша”, ул. „Раковски”, „Орлов мост” и други знакови места из центъра. Ще ги видите по нов начин и ще си спомните с гордост тяхната история .

Интересно и неочаквано е да разбереш, че всъщност града, който с лекота наричаме пренаселен, мръсен и шумен може да бъде толкова красив и пленителен.

 

 

Местоположение: Галерия АБСЕНТ - ул. "Цар Самуил" 37, София

Още актуални изложби

Зареждане на …