post-title event-title IN BELIEF IS POWER – изложба на Христина Ташева в Галерия СИНТЕЗИСno noПродължителност: 2019-09-19 - 2019-10-12

IN BELIEF IS POWER – изложба на Христина Ташева в Галерия СИНТЕЗИС

Продължителност: -

Галерия СИНТЕЗИС

представя

Христина Ташева

IN BELIEF IS POWER

самостоятелна изложба

19 септември – 12 октомври 2019

бул. „Васил Левски“ 55, София

Проектът „In Belief is Power“ (2017) е провокиран от статиите в западните медии за българските „ловци на мигранти“ и разглежда теми свързани с религия, политика, традиции, пропаганда и национализъм. Той ни подтиква да се запитаме върху какво са базирани нашите вярвания – какво поражда страхът към чужденците; с какво се характеризира българската идентичност; съществува ли „красив“ национализъм, който би помогнал на една изчезваща нация да се самосъхрани. Заглавието на проекта е заимствано от надписа „Най-голямата сила – вярата“, изписан върху малък параклис в Странджа, в близост до границата с Турция, построен в чест на Св. Марина, чийто образ е стилизиран на плаката за изложбата.

„Живея в Холандия от седемнадесет години и като български имигрант в Западна Европа, знам колко важно е гостоприемното и приятелско отношение на местното население към новодошлите. Затова съм особено разочарована, че България, моята родна страна, от която произхождат два милиона емигранти, толерира националистически групи, преследващи мюсюлмански бежанци, пресичащи външната граница на Европейския съюз с Турция.“ – споделя авторката.

Изложбата съчетава авторски фотографии, архивни снимки, текст и рисунки, които се допълват взаимно. Подходът на Христина Ташева е изцяло субективен. Тя определя начина си на работа като „пърформативен журнализъм“ – тълкуване на реалността чрез лично преживяване, спомени и интерпретация на случващото се.

„В религията, политиката и икономиката, пропагандата се използва, за да провокира вярата във властващата идеология и осигури контрол върху хората. Затова търся усещането за театър, смесвам различни исторически периоди и проследявам влиянието им върху живота и вярванията на местното население.“

Проектът „In Belief Is Power“ е издаден под формата на книга в края на 2018 г., която също е част от изложбата. Публикацията печели наградата Full Contact 2018 на фестивала SCAN в Тарагона (Испания) и е номинирана за престижните награди Unseen Dummy Award 2018, PHE19 Best Photography Book of the Year Award и Dutch Photobook Award 2019.
Изложбата се осъществява с подкрепата на Фотосинтезис, Mondriaan Fund и Fonds Kwadraat
За повече информация: www.photosynthesis.bg

 

Hristina Tasheva-artwork

За автора:
Христина Ташева е завършила Gerrit Rietveld Academy в Амстердам (2011 г.) и е получила магистърска степен по фотография в AKV St. Joost, в Бреда, Холандия (2015 г.). Родена в България, тя живее и работи в Холандия. Опитът й като източноевропейски мигрант и позицията й на гражданин са движеща сила в нейната работа. Използвайки фотография, текст, звук и пърформанс, тя задава въпросите „възможно ли е да се изгради идентичност въз основа на прилики, а не на различия? Какво е да си човек?“. Нейният проект „Imagine That The Migrant Was Not A Human Being“ се осъществява по улиците на Сао Пауло и още няколко европейски столици. Звуковата й инсталация BIO ROB 2018 беше представена в Castrum Peregrini, Амстердам, и бе част от фестивала Helicotrema в Италия. Книгите, които издава „The Woman with the Brown Hair or me and my informant“ и „The Queen of the Animals and the Most Beautiful Gardens“ участват в изложби в САЩ и страни от Европа, като и двете са номинирани за различни награди. Последната й публикация „In Belief is Power“ печели наградата „Full Contact 2018″ на фестивала SCAN Tarragona в Испания и е номинирана за Unseen Dummy Award 2018, PHE19 Best Photography Book of the Year Award, Dutch Photobook Award 2019 and Foto Wien Photobook Award. За период от една година (2017/2018) работата ѝ се финансира от Stipendium for Emerging Artists, предоставена от Mondriaan Fund в Холандия.

Местоположение: Галерия СИНТЕЗИС - бул. „Васил Левски" 55, София

Още актуални изложби

Зареждане на …