post-title event-title Иванна Шмелева (Беларус) – изложба в Галерия ЛИКno noПродължителност: 2020-01-10 - 2020-01-14

Иванна Шмелева (Беларус) – изложба в Галерия ЛИК

Продължителност: -

Галерия „ЛИК“ 

представя

Иванна Шмелева

«Държавата на Франциск Скарина»

самостоятелна изложба

10 – 14 януари 2020

С подкрепата на посолството на Република Беларус в Република България

Откриване на 10. 01./петък/ от 12ч. – ул. „Лайош Кошут“ 37, София

 

През тази година се изпълват 530 години от рождението на Франциск Скарина – беларуски учен, първопечатар, културен и обществен деятел от епохата на Ренесанса. Първата беларуска книга «Псалтир» бе отпечатана през 1517г. в Прага в печатницата, която бе основана от Франциск Скарина. В сегашно време, личността на хуманиста от миналата епоха се почита от много народи. Неговото име е дадено на културни и учебни институции в различни държави по света.

В изложбата „Държавата на Франциск Скарина“ на художничката Иванна Шмелева са представени графика и живописни платна, на които са изобразени архитектурни пейзажи и забележителности на Минск, Гомел, Витебск и други градове на Беларус – държавата на великия учен.

Иванна Шмелева по образование е архитект-дизайнер, участник в различни конкурси и изложби, притежател е на награда от Съюза на дизайнерите в Русия за най-добра архитектурна графика.

Тя има поредица от самостоятелни изложби в различни държави.

През 2014 г. в Националния музей на изобразителното изкуство в гр.Бишкек, Киргизстан бе проведена самостоятелна изложба „Цветята на България“. Изложбата бе вдъхновена и създадена след посещението на авторката в България и се проведе със съдействието на българското общество „Възраждане“ и представителството на ЮНЕСКО в гр. Бишкек.

През 2015 г. в Деня на славянската писменост и култура в Националния музей на Казахстан в гр. Астана, бе проведена изложба „Страната България“, в която бяха показани графики на авторката. Изложбата бе организирана от Министерството на културата на Казахстан и Българското посолство в Казахстан.

През 2018 г. по повод 80 години на Ботаническата градина „Е. Гареев“ в Националния музей на изобразителното изкуство в гр. Бишкек бе проведена самостоятелна изложба „Планински цветя».

 

Местоположение: Галерия ЛИК - ул. "Лайош Кошут" 37, София

Още актуални изложби

Зареждане на …