post-title event-title Изложба на Катарина Вееркамп и Радослав Мъглов в Гьоте-институтno noПродължителност: 2018-10-18 - 2018-11-09

Изложба на Катарина Вееркамп и Радослав Мъглов в Гьоте-институт

Продължителност: -

Гьоте-институт България

представя

Катарина Вееркамп и Радослав Мъглов

RESTLESS TRANSITIONS

съвместна изложба, живопис и скулптура

18 октомври – 9 ноември 2018

Откриване: 18 октомври, 18:30 ч. – Гьоте-институт България – ул. Будапеща 1, София

 

Галерията на Гьоте-институт продължава да показва и подкрепя съвместни проекти на български и немски автори. През ноември ще представи изложба на художничката от Дюселдорф Катарина Вееркамп и българския скулптор Радослав Мъглов.

Гьоте-институт България има удоволствието да представи изложбата „Неспокойни преходи“ на германската художничка Катарина Вееркамп и българския скулптор Радослав Мъглов. Изложбата е продължение на съвместната работа на двамата автори, които по-рано тази година показаха проекта си „Solids & Voids“ в галерия SittART в Дюселдорф.

Основна тема в работата на Катарина Вееркамп е светлината като носител на информация, а Радослав Мъглов изследва телесното в неговите проявления. Тези две теми, макар и на пръв поглед крайно различни, са и в основата на втората им самостоятелна изложба – „Неспокойни преходи“. Това, което свързва двамата художници, е подходът им в изкуството. И двамата се отдават на задълбочено наблюдение, анализ и експериментиране и боравене с различни материали, теории и концепции. Работата им може да изглежда колкото абстрактна и концептуална, толкова и научна.

Именно тази асоциация с науката и силният им интерес към физично-физиологичните характеристики стоят и в центъра на изложбата „Restless Transitions“. Тя е организирана около спекулативното схващане за изкуството като научна практика и за галерията като място за емпирични и теоретични изследвания.

В „Restless Transitions“ двамата ще представят нови работи, специално създадени за пространството на Гьоте-институт. Изложбата ще се открие в четвъртък, 19 октомври, от 18:30 ч. и ще може да бъде видяна до 9 ноември.

Катерина Вееркамп живее и работи в Дюселдорф. Завършила е Художествената академия там в класа на Ричард Дийкън, имала е участия в редица изложби в Германия, Австрия, Холандия и Полша. В работата си тя търси изследва неуловими природни феномени и търси пресечната точка между субстанция и теория. Светлината е централна тема в художествената й практика. Вееркамп работи с концептуални обекти, инсталация и фотография.

Радослав Мъглов е български художник и теоретик. Завършил е графичен дизайн и скулптура в НХА. Артистичната му практика се позиционира на границата между естетика и етика, а ключова тема е тялото. Занимава се със скулптура, инсталация и живопис. Негови работи са в частни колекции в Германия, България, Норвегия, Италия и САЩ.

Изложбата се осъществява със съдействието на Министерство на културата и културата на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

 

Местоположение: Гьоте-институт България - ул. Будапеща 1, София

Още актуални изложби

Зареждане на …