post-title event-title K2 – изложба на Светлозар Стоянов-СВЕСТО в галерия [a]cubeno noПродължителност: 2018-12-18 - 2019-01-15

K2 – изложба на Светлозар Стоянов-СВЕСТО в галерия [a]cube

Продължителност: -

[a]cube contemporary

представя

Светлозар Стоянов-СВЕСТО

К2

изложба, живопис

18 декември 2018 – 15 януари 2019

Откриване: 18 декември, вторник от 18:00 до 20:00 часа – ул. Любен Каравелов 9, София

 

К2 идва от Капризи (две) и показва недвусмислена приемственост с едноименната изложба от миналата година. Авторът и галерията са същите.

Все пак двусмислица има, защото така се казва и втория по височина връх на планетата. Съвпадението може да се възприеме като поредния каприз.

Твърди се, че К2 е най-трудния за покоряване връх.

Всяка изложба е своеобразен връх сред екзистенциалния ландшафт на художника, защото носи потенциала на обществено възвишение.

К2 отразява забързаното настояще, което, за добро или лошо е изпълнено с кодове и съкращения.
Понякога творческия процес в живописта е своеобразна плетеница от осъзнати и не съвсем осъзнати, интуитивни проявления. Осъзнати са тези, за които автора има конкретни, обмислени  представи,  идеи, проекти и постепенно ги осъществява. Не съвсем осъзнатите са стихийни и се моделират на момента като музикална импровизация. Те са белег на модерността и се базират на солидни културни натрупвания. Към тези свободни, мимолетни хрумвания причислявам и капризите, които могат радикално да променят резултата от творческия акт. В такива моменти художникът губи пълния контрол над творбата, доверява са на случайността и  донякъде  „очаква“ резултата, независимо че е единствения автор. Така създаването на един артефакт може да бъде  резултат от сложното взаимодействие между вътрешни и външни капризи –  фриволни протуберанси, които пренареждат ежедневието и ежедневното.

К2 е потвърждение, че работите в тази експозиция са създадени спонтанно, като визуализират прозренията, рисковете и амплитудите на творческия процес.
С други думи, капризите продължават…

Свесто

 

Местоположение: [a]cube contemporary - ул. Любен Каравелов 9, София

Още актуални изложби

Зареждане на …