post-title event-title КАЛИЯ КАЛЪЧЕВА – „Имагинерни конструкции“ в Галерия РАКУРСИno noПродължителност: 2020-01-14 - 2020-02-04

КАЛИЯ КАЛЪЧЕВА – „Имагинерни конструкции“ в Галерия РАКУРСИ

Продължителност: -

Галерия РАКУРСИ

представя

КАЛИЯ КАЛЪЧЕВА

„Имагинерни конструкции“

изложба, живопис

14 януари – 4 февруари 2020

Откриване: 14 януари, вторник от 18:30 ч. – ул. Хан Крум 4А, София

 

Галерия „Ракурси“ стартира годината с новите платна на Калия Калъчева. Художничката работи предимно в сферата на живописта, нарича себе си индустриален живописец. Вдъхновена е от архитектурата и големите градове. Работи с разнообразни техники и материали, които в настоящата изложба включват позлатяване и иновативна авторска техника, която тя нарича „парчета“. При нея художничката накъсва живописния слой и го колажира върху платната, образувайки понякога абсурдни комбинации. За изложбата си художничката казва:

„Имагинерните конструкции са пространства, които съм виждала на живо и са се притаили в подсъзнанието ми. Сега те се събуждат и излизат на повърхността, за да се приплъзнат върху платната. Лъкаво – бляскави и готови да погълнат всеки цвят – да го задушат или да му вдъхнат живот.

Към тази двуполюсна материализация се включиха и благородните метали. Те не са истински, но убеждават с присъствието си. Едновременно лъскави, но и илюзорно нереален фон на конструкциите.

Изложбата е построена от пейзажи и архитектурни колаборации между интериори и екстериори. Сладко предизвикателство за мен беше върху основата от плоски бляскави квадрати да построя пространство, което да е обемно и перспективно и да звучи като дом.“

Калия Калъчева е родена през 1986 в София, България, където живее и работи и до момента. Тя има Маристърска степен по живопис в Националната Художествена Академия в София. През 2011 печели Наградата за млад Живописец с обещаващо развитие на Фондация „Едмонд Демирджиян“. През 2012 е сред шестимата номинирани творци за наградата МОСТ. През 2014 Калия печели резидентската програма на Cité internationale des Arts в Париж, Франция. През 2016 печели творческа резиденция в Oberpfälzer Künstlerhaus в Швандорф, Германия. През 2017 печели специално признание в конкурса „Жените в изкуството“, Орландо, Флорида. Нейни картини са част от колекциите на Центъра за изкуство „Хуго Вутен“, Imago Mundi – колекция Лучано Бенетон, Италия, Национална Художествена Галерия в София и Софийска градска художествена галерия и други.

 

Местоположение: Галерия РАКУРСИ - ул. Хан Крум 4А, София

Още актуални изложби

Зареждане на …