post-title event-title Карлес САНТОС – „Страст по минимализма“ в САМСИno noПродължителност: 2020-03-10 - 2020-05-03

Карлес САНТОС – „Страст по минимализма“ в САМСИ

Продължителност: -

Национална галерия

СОФИЙСКИ АРСЕНАЛ – МУЗЕЙ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

ИНСТИТУТ СЕРВАНТЕС

представят

КАРЛЕС САНТОС

СТРАСТ ПО МИНИМАЛИЗМА

самостоятелна изложба

10 март – 3 май 2020

Откриване на 10 март, вторник, 18.30 часа – САМСИ, бул. „Черни връх” №2, София

Изложбата представя забележителното мултидисциплинарно изкуство на испанеца Карлес Сантос – всеобхватен артист, който се движи между непокорството и социалната критика и чиято траектория е наситена с творчески, естетически и идеологически отправни точки. Организатор е Институт Сервантес в сътрудничество с фондация „Кайша Кастело“, „Кайша Винарос“, Депутатство Кастело и университета „Хауме I“ в Кастейон.

Видеопрожекции, фотографии и плакати представят неговата работа в областта на сценичните изкуства и са израз на необятното му въображение.

Публиката ще има възможност да види и творби, посветени на Карлес Сантос от големи фигури в изкуството. Антони Тапиес прави обложката за една плоча на Сантос, а Жозеп Гиноварт изразява почитта си към него със серия гравюри.

 

Carles Sanos-Intervened Piano

 

Карлес Сантос (1940-2017, Винарос) е по образование класически музикант, който оставя значително наследство от записи, резултат от дейността му като композитор на филмова музика и като сценарист. Към това следва да се добави и работата му в областта на театъра, поезията, дизайна, графиката и други средства, чрез които изразява своята креативност. Творческият му път преминава през акционизма, пърформанса и стига до музикалния спектакъл и операта. Работата му се отличава с открит неконформизъм и пречупване на установения академичен език, целейки по този начин да извади на показ проблемите на своето време.

Сантос композира музиката за церемониите при откриването и закриването на олимпийските игри в Барселона през 1992 и за откриването на Биеналето на изкуствата във Валенсия през 2001. Носител е на Националната награда на Испания за музика през 2008 и на многобройни други отличия.

Местоположение: САМСИ - бул. „Черни връх” №2, София

Още актуални изложби

Зареждане на …